Home       Eline  paspoort nieuws resultaten  media links
Nieuws
                                                                                                                                                      
Resultaten  (Wedstrijd)nieuws:

x

foto: Edwin Owen (Duitsland juni 2015)


xx

Vakantie en Zoka 2017
Dit jaar met vakantie naar Italie geweest.  Daarna nog een week Zoka; dit jaar voor het eerst niet meer als deelnemer, maar als leiding. Een hele nieuwe, maar leuke ervaring. Het was heel leuk om kinderen te begeleiden en in de gymzaal heb ik veel geleerd rond vangtechnieken.  Het was weer prachtig weer toen we naar het zwembad met de kinderen gingen. Een mooie week om op terug te kijken.

Fantastic Gymnastics: Ahoy C
up en toestelfinale balk Ahoy Cup: BRONS bij toestelfinale balk

Het weekend van 16 , 17 en 18 juni waren wij in Rotterdam voor de Ahoy Cup en het NK van mijn zusje. Vrijdag was de podiumtraining en zaterdag de wedstrijd. Ik heb een goede wedstrijd geturnd. Mijn brug ging niet helemaal goed, maar ik heb wel zolenhandstand in mijn oefening gedaan en die ging dit keer wel goed. Bij brug kom ik ten opzichte van anderen nog wel tekort, maar dat is logisch als je een paar jaar weinig geturnd hebt en nu maar 7,5 uur per week turnt. Het tweede toestel balk ging heel goed! Geen val en een nette oefening.
Ik deed voor het eerst wisselspagaat-spagaat half, maar omdat ik een stopje had, heb ik later in mijn oefening nog een hurkhoek-sisonne geturnd om mijn verbinding te krijgen. Dit was door de jury niet meegenomen en daarom moest mijn cijfer later nog gecorrigeerd worden. Ik kreeg uiteindelijk een 12,250 en mocht als zesde door naar de toestelfinale! Mijn vloeroefening ging goed, wel iets minder strak dan anders. Sprong ging als gewoonlijk goed en hier had ik zelfs met twee tsuka's-hoek nog het achtste cijfer. Ik deed twee dezelfde sprongen en kwam daardoor niet in aanmerking voor een toestelfinale op dit toestel.
De volgende dag mocht ik mijn toestelfinale balk turnen, maar nu in de Arena temidden van de eredivisieturnsters. Dat was voor mij een geweldige ervaring. Helaas ging een kwartier voordat ik op moest mijn vinger tijdens een flikflak op balk volledig uit de kom. Mijn trainer (dit was nu Paul Bieshaar, want Mike mijn trainer was verhinderd deze dag) heeft mijn vinger teruggeplaatst en getaped. Natuurlijk wilde ik doorgaan. Stoppen wanneer je voor zo'n mooi moment staat, was voor mij geen optie. Dus m
et een flinke dosis pijnstillers heb ik mijn oefening in de Arena geturnd. En met succes... geen val en een score die goed was voor de derde plaats: brons. Super, dus! Wat erg leuk was, was dat Paul mijn oefening vanaf de zijkant gefilmd heeft en dat ik nu een prachtig filmpje van mijn balkoefening heb. Ook zijn er mooie foto's gemaakt door Paul Esveldt. Ook gympower heeft de balkoefening toestelfinale gefilmd, maar nu vanaf de andere kant:.
Artikel in gympower: http://www.gympower.nl/ahoy-cup-turnwedstrijden-lokten-vele-turnliefhebbers-naar-rotterdam-ahoy/

NK
x 2e divisie te Alphen aan den Rijn, 20 mei 2017: BRONS bij de meerkamp; GOUDx bij toestelfinale balk
's Ochtends was ik mee naar de springwedstrijd van mijn zusje en daarna zouden we doorrijden naar Alphen aan den Rijn. Ik moest bij balk starten. De losse loopoverslag ging goed, evenals mijn gymnastische serie. Alleen bij mijn fliksalto moest ik de balk helaas verlaten. Toch was mijn score nog hoog, een 11,500. Dit kwam waarschijnlijk door mijn hoge uitgangswaarde. Mijn vloeroefening ging goed. De oefening had ik iets uitgebreid. Ik deed nu een overslag schroefsalto - streksalto om mijn uitgangswaarde te verhogen en ik deed nu ook weer een anderhalve schroef aan het eind. Ik had dan ook een mooie score. De fotograaf zei tegen mijn trainer dat hij mijn oefening heel erg mooi vond om te zien; dat is altijd leuk om te horen. Ook mijn sprong ging als gewoonlijk goed; en ook hier een goede score.
Het laatste toestel brug was voor mij nog spannend. Gelukkig maakte ik hier geen grote fouten en behaalde ik ook op dit toestel een mooie score.
Toen hoorde ik dat ik als derde was geeindigd in de meerkamp! Ik had het totaal niet verwacht. Ook was inmiddels bekend geworden dat de turnsters die in de top 1
0 eindigden, weer mee mochten doen met de Ahoy Cup. Ik mag dus naar het NK in Ahoy! Lauren mijn clubgenootje was eerste geworden bij de junioren.
De volgende dag kon ik lekker uitslapen in het hotel. 's Middags was ik op tijd voor mijn toestelfinale balk en om naar mijn clubgenootjes Carmen en Lauren te kijken die ook een toestelfinale hadden. Carmen moest in de eerste ronde  op brug en behaalde bij de junioren het goud. Lauren moest balk turnen en behaalde hier het zilver bij de junioren. Ik zat in de derde ronde en mocht balk turnen. Ik was als vijfde van de ronde aan de beurt. Mijn balk verliep goed. Ik had wel een wankeling na de losse loopoverslag, maar bij de fliksalto stond ik! Ik was superblij dat mijn balk goed gegaan was. Het bleef tot het laatste moment spannend. Aan het eind bleek ik eerste te zijn op balk.  Geweldig!
Het leek wel een herhaling van 2013...
Op naar de volgende wedstrijden, want het seizoen is nog niet voorbij. Ik doe nog mee aan de districtstoestelkampioenschappen, de clubkampioenschappen en nu natuurlijk ook nog aan het NK in Ahoy.
In de plaatselijke krant: https://www.sportintwente.nl/2017/05/21/drie-turnsters-achilles-nk-turnen-dames-2e-divisie/
http://aavisie.nl/nieuws/sport/17535/Drie+turnsters+van+Achilles+Nederlands+Kampioen+/

Halve finale te Winterswijk, 8 april 2017, door naar het NK
Mijn halve finale was in Winterswijk. Ook dit keer was ik weer samen met Anniek. We moesten starten op sprong. Ik zou dit keer twee verschillende sprongen doen in verband met de toestelkampioenschappen. Mijn tsuki hurk ging goed, maar mijn tsuki hoek wat minder; waarschijnlijk zenuwen. Toch een vrij goede score, maar voor mij niet hoog genoeg. Daarna brug. Mijn eerste handstand haalde ik goed, maar bij de losom-handstand half raakte ik iets uit balans en raakte de vloer. Daarna turnde ik mijn oefening heel netjes af, met een perfecte afsprong. Ik stond in een keer stil. Daarna balk. Hier zou ik weer mijn flik-salto doen om mijn uitgangswaarde omhoog te krijgen. Ik had wel wat wiebels bij eenvoudige elementen, maar bij de flik-salto bleef ik op de balk. Ook mijn afsprong, schroef voorover af, ging goed. Ik had nu alle eisen en had de hoogste score van de wedstrijd! Dit betekent dat ik mij voor de toestelfinale balk geplaatst heb. Daarna nog mijn vloer. Ik deed een goede vloeroefening en had hier ook een goede score. Ik eindigde deze meerkampwedstrijd op de vijfde plaats en heb mij dus geplaatst voor het NK, ofwel de bondsfinale.

Kwart finale te Vianen, 11 maart 2017
Op 11 maart was de kwart finale. Samen met mijn turnmaatje moest ik in de laatste ronde turnen. Mijn start op balk was niet zo goed. Ik deed nog een basisoefening en maakte hierin een paar kostbare fouten.  Sprong en vloer gingen goed, maar ook hier heb ik niets nieuws uitgeprobeerd. Als laatste had ik brug. Het inturnen ging goed en ook in de trainingen gaat mijn brugoefening steeds goed. Nu was mijn halve draai niet goed in de handstand (en dan mis ik een van de eisen) en ik toucheerde een keer hard de vloer. Ook hier dus helaas wat punten laten liggen. Verder was mijn oefening wel netjes en had ik nog een redelijke score. Gelukkig had ik nog voldoende punten en heb ik mij geplaatst voor de halve finale.  Ook zijn er weer foto's gemaakt tijdens de wedstrijd.

Foto's 21 januari 2017xxx
    foto's: Martin Winterman

Turncompetities regio/district oost
x
Dit jaar doe ik voor het eerst weer wedstrijden in Nederland. Ik heb ruim twee jaar niet meer meegedaan aan de turncompetitie in Nederland en turnde maar een keer in de week. Dit jaar ben ik weer begonnen met turnen; ik start in de tweede divisie. Ik turn nu drie keer per week, ongeveer 8 uur, bij Achilles Will in Almelo. Mijn trainer is Mike Steggink.
De eerste wedstrijd was op 5 december. Ik doe nog basisoefeningen en ben in de trainingen al bezig met uitbreiding van mijn elementen. De eerste wedstrijd begon voor mij op sprong. Ik deed twee goede tsuka's gehoekt en kreeg de hoogste score van de wedstrijd. Daarna brug. Hier had ik nog wel zenuwen, maar ik heb mijn oefening doorgeturnd zonder grote fouten. Ik had hier zelfs de tweede score van de wedstrijd. Toen balk. Ik deed een eenvoudig balk oefening. Helaas mijn acrobatische verbinding niet gehaald door een kleine wiebel, maar wel een goede schroef voorover af. Hier had ik de vierde score. Balk kan ik voor een volgende wedstrijd verder uitbouwen.
Bij vloer struikelde bij een sprong na mij eerste serie. Een onnodige, maar heel ongelukkige val. Ik heb hierbij mijn voet behoorlijk geblesseerd, maar heb mijn oefening met pijn toch uitgeturnd. Door de val een lagere score op vloer, maar mijn totaal aantal punten was nog steeds genoeg voor een derde plaats, brons! Na de wedstrijd werd mijn voet behoorlijk dik en blauw, dus dit wordt komende weken weer even herstellen. Gelukkig is de volgende wedstrijd pas 21 januari.
Mijn tweede wedstrijd in Doetichem ging minder goed. De weken ervoor heb ik aangepast moeten turnen, omdat ik na de eerste wedstrijd een kleine blessure had opgelopen. Net als de vorige keer was ik in de laatste wedstrijdronde. De wedstrijd ervoor was behoorlijk uitgelopen, waardoor er bij onze wedstrijd enorm op de tijd gelet werd en zo de druk opgevoerd werd bij de verschillende toetellen. Niet fijn als je bij brug als eerste moet beginnen. Het ging dan ook direct fout bij brug. Ik had nauwelijks ingeturnd, omdat ik als eerste aan brug moest. Ik maakte een val en kon onvoldoende corrigeren. Eigenlijk bepaalde dit al direct mijn wedstrijd. Het tweede toestel was balk. Bij het inturnen ging het hier perfect, maar bij de wedstrijd ook een val en een B-afsprong gedaan. Ook hier lagere punten dan normaal. Daarna vloer. Mijn vloeroefening ging goed. Perfecte landingen en mooie hoge sprongen. Jammer dat de choreografie niet echt beloond werd. De uitgangswaarde moet hier in de toekomst nog een beetje omhoog. Sprong ging als gewoonlijk goed. Hier net als de vorige wedstrijd, de hoogste score van de wedstrijd. Ik was vandaag niet zo 
tevreden met mijn prestaties, maar ik ben in elk geval ruim door naar de landelijke wedstrijden. Mijn turnmaatje Anniek deed het dit keer heel goed! Met een eerste score op brug en vloer werd zij vandaag tweede.
Super dat wij samen door zijn naar de landelijke wedstrijden.

Landespokal  te Bochum en laatste wedstrijd van de Deutsche Turnliga regionalliga Nord te Berlijn
Dit jaar begonnen met nog een paar wedstrijden met het Duitse team. De eerste wedstrijd was de wedstrijd op 9 oktober. Omdat er een andere turnster van het team geblesseerd was, zou ik alle toestellen turnen. Ik had wat last van mijn lies, waardoor ik maar een sprong deed. Ook hield ik iets in op vloer en deed hier een goede oefening. Er werden hoge scores uitgedeeld. Met het team Tus Wullen werden we eerste. Individueel heb ik het ook goed gedaan; de hoogste score op sprong en vloer. Ik was zelf vooral blij met mijn doorgeturnde brugoefening.
In het weekend van 5 november heb ik meegedaan aan de laatste wedstrijd van dit seizoen binnen de regionalliga Nord. We werden tweede met het team en we hoorden ook dat we eerste waren geworden in de regio. Dit betekent dat het team nu door is naar de finale.

Overijsselse individuele springwedstrijd, toestelkampioenschappen turnen en NK individueel springen
Aan het eind van het seizoen heb ik nog meegedaan aan enkele individuele springwedstrijden. De eerste wedstrijd was op 21 mei, het individueel springen regio Overijssel. HIer deed ik mee op de toestellen: mintrampoline springtoestel en plank springtoestel en op tumbling en airtumbling. Zowel op tumbling als op airtumbling behaalde ik een gouden medaille. Bij trampoline springtoestel behaalde ik zilver en bij plank springtoestel brons. Mooie resultaten!
Daarnaast heb ik ook nog met de toestelkampioenschappen turnen meegedaan. Gewoon leuk om op alle toestellen weer een oefening te laten zien. Bij sprong had ik hier een podiumplaats; ik behaalde een zilveren medaille met twee goed uitgevoerde tsuka's. Mijn vloer ging ook super! Zelf was ik hier zeer tevreden; de beoordeling viel hier wat tegen. Bij brug en balk had ik wat persoonlijke ongemakken, waardoor ik niet meer optimaal kon presteren. Het was wel leuk om weer een keer mee te doen met een turnwedstrijd.
Ook heb ik meegedaan met het individuele springen tijdens het NK springen op de toestellen airtumbling, tumbling en trampoline springtoestel. Vanwege de drukte rond mijn examens heb ik maar weinig getraind. Bij trampoline springtoestel deed ik nette sprongen en eindigde ik als zesde van de 27 deelnemers. Een prima resultaat. Mijn sprongseries op tumbling gingen uitstekend. Hier werd ik Nederlands kampioen. Bij airtumbling ging mijn eerste serie goed, maar bij de tweede serie raakte ik uit de richting en kon ik mijn serie niet meer goed afmaken. Ik kijk tevreden terug op deze mooie afsluitende wedstrijd van het jaar.
Mijn zusje, Renske, had zich geplaatst voor het NK trampolinespringen en zij werd in de finale vierde; een hele goede prestatie.

Muziek- en dansavond Stedelijk Lyceum Kottenpark 2016
Vorig jaar trad ik tijdens deze jaarlijkse voorstelling op met verschillende dansen. Dit jaar ben ik, nadat ik eindexamen dans gedaan heb, gestopt met dansen en in augustus begonnen met gitaarlessen. Daarnaast vind ik zingen erg leuk.
Ik heb mij daarom aangemeld voor de audities voor de muziek- en dansavond.  Ik deed goede audities en mocht meedoen. Op dinsdagavond 5 april was de jaarlijkse muziek- en dansavond. Het thema was dit jaar "Freedom".
Ik heb het liedje "The Blues have blown away"  (Nashville) gezongen. Helaas kon mijn vader niet bij het optreden aanwezig zijn, want hij zat voor zijn werk in Atlanta. Hoewel ik wel wat zenuwachtig was, ging het zingen en spelen toch erg goed. Het was net als vorige jaren een geweldige avond en ik vond het erg leuk om ook dit jaar mee te kunnen doen en te mogen spelen en zingen voor zo'n grote zaal. Mijn moeder heeft van een afstand gefilmd. Misschien is het niet zo goed te zien, maar gelukkig wel goed te horen.

x
NK groepsspringen 2015 te Nijverdal
Op 12 december was het NK groepsspringen. Ik ben erg tevreden over onze resultaten. Zelf had ik een goede dag en ben tijdens de wedstrijd bij alle sprongen blijven staan. Wel had ik bij het inturnen trampoline een ongelukkige val bij dubbelsalto, waarbij ik mijn rug blesseerde. Ik kon wel gewoon doorspringen en heb de dag goed afgemaakt.
Ik maakte deel uit van verschillende teams. Omdat tumbling mijn beste toestel was, maakte ik deel uit van het team dat op tumbling meedeed. Wij werden op dit toestel tweede. Het team van TCT (mijn oude club) werd verdiend eerste. Daarnaast zat ik in het A2-team dat plank-pegasus sprong. Met dit team werden we eerste en behaalden we ook de hoogste dagscore op dit toestel. Mooi resultaat dus. Met trampoline tafel zat ik in het A1 team. Ons team en het A2 team van KEV werden beide eerste op dit toestel. Met het toestel trampoline had mijn team niet zo'n hoge uitgangswaarde als het A2 team van KEV, maar wij sprongen heel netjes. Het A2 team werd kampioen en wij werden tweede met het A1-team. Bij mini springtoestel werden er wat teveel fouten gemaakt in mijn team. Dat ging dus iets minder. Ik ben deze dag dus twee keer kampioen, en twee keer tweede geworden. KEV heeft heel goed gepresteerd en veel prijzen gewonnen. Hiernaast een leuke foto van ons gemaakt door Angelique.

NK airtumbling en NK clubteams groepsspringen 2015
Dit jaar was het NK in Lisse bij Amsterdam. Ik deed mee met het Airtumbling team van KEV. Dit is ook mijn beste springonderdeel. Verder deed ik mee met het Senioren A1 team van KEV. De avond ervoor hadden wij nog met het team geoefend in Vriezenveen op de airtumbling en ik was daarom blijven slapen bij Mandy. 's Ochtends moesten we al vroeg weg. We gingen met alle teams van KEV met de bus. De wedstrijd ging bij mij erg goed. Ik had geen vallen en binnen mijn team werd er ook heel goed gepresteerd. Bij airtumbling werden we met een enorme voorsprong eerste en dus Nederlands Kampioen.  Bij de clubteams moesten we vier toestellen turnen. Star Rotterdam deed veel moeilijker sprongen en had ook veel ervaren deelnemers. Zij werden verdiend eerste. Wij kwamen met onze teams op de tweede en derde plaats. Ik zat in het team dat tweede werd. Ik ben erg trots op deze prestatie en trots op mijn team!

Wedstrijden bin
nen xde Duitse turnliga
Op 4 oktober heb ik 
een tweede wedstrijd gedaan. Mijn wedstrijd ging heel goed. Op vloer en sprong had ik weer de hoogste scores van de wedstrijd en daarnaast deed ik een goede balkoefening zonder vallen. Hier is volgens de trainers iets fout gegaan in de scores, want ik had een relatief laag cijfer (misschien is mijn losse loop gezien als boogje voorover... haha...), maar wel hoog genoeg om een goede bijdrage aan het team te leveren. Ons team werd tweede. Op 31 oktober was de laatste wedstrijd. Deze viel midden in mijn SE-week, waardoor ik deze week vooral bezig geweest was met leren. Wel ben ik vrijdagavond voor de wedstrijd nog een keer gaan trainen in Ahaus. Deze wedstrijd was in Buchholz bij Hamburg. In de wedstrijd deed ik een hele goede balkoefening, zonder wiebels of vallen en mijn sprong was ook goed. Ik deed dit keer ook brug mee, maar deze oefening was nog niet af. Mijn vloer ging dit keer minder, een val bij de laatste serie; dat was jammer, maar mijn score was wel hoog genoeg om meegeteld te worden. Als team behaalden we uiteindelijk de derde plaats in het eindklassement. Dit was naar verwachting. Na de wedstrijd zijn we met het team uit eten geweest in Hamburg en zijn daarna in de stad uit geweest. Het was heel gezellig. We hebben in Hamburg in een hotel overnacht en zijn de volgende dag teruggereden naar Deventer. Ik moet maandag nog een dag hard studeren, want dinsdag heb ik nog twee schoolexamens.

Eerste we
dstrijdje, teamwedstrijd met Tus Wüllen, 12 september 2015
De Duitse club TuS Wüllen heeft mij gevraagd komend jaar deel te nemen in hun team aan een aantal teamwedstrijden. Ik heb meegedaan aan een wedstrijd op 12 september en ik zal ook nog meedoen aan de laatste twee wedstrijden van Regionalliga Nord 2015. Dit zal zijn op 4 oktober en op 31 oktober. De wedstrijd op 12 september verliep voor het team iets minder voorspoedig dan de vorige keer. Wel eindigden we met het team als eerste. Deze keer kreeg ik een geweldig hoge score op vloer; zo'n hoge score heb ik nog nooit gekregen, een 14,65. Het is wel heel leuk dat je vloeroefening zo gewaardeerd wordt. Mijn tsuka's gingen ook weer heel goed. Bij balk had ik een val na de losse loop, maar bij flik-salto bleef ik staan. Wel jammer dat ik viel, maar er waren deze wedstrijd meer vallen. Gelukkig was deze wedstrijd niet zo belangrijk als de komende wedstrijden.

x


Vakantie en Zoka 2015

Na een heerlijke warme vakantie in Allicante, heb ik net als voorgaande jaren nog een week deelgenomen aan de Zokaweek; dit jaar in week 6. Het was een hele gezellige week bij de Ouka's. Het was mijn tweede ja
ar bij de Ouka's, maar ik heb er niet minder van genoten. We hadden leuke stafleiding en de groep was ook leuk. Geweldig is altijd weer de voorbereiding voor de spokentocht. Volgend jaar mag ik nog een jaar mee als Ouka...

Plannen voor het nieuwe jaar
Gelukkig kon ik aan het eind van het schooljaar genieten van mijn vakantie. Ik ben bevorderd naar VWO 6. Het dansjaar heb ik afgesloten met een dansexamen. Dans is een officieel onderdeel van mijn VWO examen en wij kregen de certificaten uitgereikt gevolgd door een feestelijke avond, waarbij ik een eigen choreografie heb laten zien. Ik heb besloten mij in het laatste jaar volledig te richten op mijn VWO examen en te stoppen met dansen. Ik wil mij verder in de breedte ontwikkelen en heb inmiddels gitaarles genomen. Turnen vind ik nog steeds erg leuk om te doen en dit blijf ik doen in de seniorengroep op vrijdagavond in de Isspa-hal. Daarnaast blijf ik op maandagavond springen bij KEV en zal ik aan een aantal springwedstrijden deelnemen.


Turnwedstrijd in Duitsland, 28 juni
Tijdens de toestelfinales van het district ben ik door een jurylid, Miranda Otto, benaderd om mee te doen aan een teamwedstrijd in Duitsland te Ahaus. Zij hadden nog een turnster in het team nodig. Ik vo
nd dit wel leuk, daar ik dit jaar weinig wedstrijden gedaan had en op deze manier toch nog een extra wedstrijdje kon meemaken. Fijn was, dat het team al goede brugturnsters had en dat ik alleen mee hoefde te doen bij de toestellen vloxer, sprong en balk. Zo maakte ik deel uit van het Duitse team van TuS Wüllen. Het was een teamwedstrijd binnen de Deutsche Turnliga Regionalliga Nord. Met mijn voet ging het al wat beter. Ik heb een duidelijke bijdrage kunnen leveren op de verschillende toestellen (de hoogste wedstrijdscore op vloer en sprong) en ons team werd ook nog eens eerste! Het was heel druk in de sporthal en omdat de wedstrijd in het eigen dorp was, werden wij enorm aangemoedigd. Dat was fantastisch. Wij kregen allemaal een tas met gadgets van sponsoren. Dat is weer eens iets anders dan een medaille... Echt leuk!  Ergebnis ofwel uitslagen
Er zijn ook hele mooie foto's gemaakt door Edwin Owen! Op de site van TuS Wüllen is meer informatie over deze wedstrijd te vinden: Gerätturnen: W
üllener Regionalligaturnerinnen überzeugen.

Uitvoering KEV op 26 en 27 juni 
De uitvoering van KEV is een heel evenement. Wat een goed georganseerd geheel! Er was een hele goede sfeer en het was supergezellig met de meiden. We mochten deze uitvoering voor het eerst de prachtige nieuwe turnpakjes dragen, gemaakt door Karin Wetter. Er waren drie voorstellingen, vrijdagavond, zaterdagmiddag en zaterdagavond. Omdat ik mijn voet nog een beetje moest sparen, heb ik alleen vrijdagavond pegasus gesprongen en verder mijn bijdrage geleverd met dans en tumbling. Bij Tumbling zijn de contactmomenten korter en is de landing gemakkelijker, waardoor ik minder pijn had. Ik heb zaterdagavond zelfs nog een dubbelsalto en dubbelschroef gesprongen op de tumbling. Ik was echt blij dat het weer zo goed ging. Wat was er een enthousiast publiek!!

Blessure en Ahoy Cup groepsspringen

Helaas
ben ik tijdens een van de trainingen verkeerd terechtgekomen na een hoge schroef. Ik schoot bij de landing door en raakte met mijn hiel heel hard het ijzer van de trampoline. Ik ben naar de spoedeisende hulp geweest en er zijn foto's genomen. Gelukkig was mijn hielbot niet gebroken, maar de blauwe plek en het vocht trok al snel naar mijn enkel. Ook mijn achillespees had hierbij een klap gehad.
Ik heb een dag helemaal niet kunnen lopen en daarna is het langzaamaan wat beter gegaan.  Twee weken na deze val was de Ahoy Cup groepsspringen. Het springen was bij mij nog erg pijnlijk en ik moest mij per toestel beperken tot twee sprongen. Ik kon dus maar een kleine bijdrage leveren aan het team. Het ging deze dag niet super. De concurrentie bij de senioren was groot. Iedereen was moe en omdat wij moeilijke sprongen deden, was het aantal vallen ook vrij veel. Voor de uitvoering dus veel aftrek. Met het senioren A-team, waar ik deel van uitmaak zijn wij toch nog netjes op een derde plaats geeindigd van de acht deelnemende teams.  
 
Individueel springen, regio Overijssel te IJsselmuiden, 30 mei 2015
x
Op 30 mei was het individueel springen te IJsselmuiden. Ik moest al vroeg vertrekken omdat mijn zusje Renske moest springen in Wezep in Gelderland. Dat heb je als Deventer op de grens van twee provincies ligt.  Gelukkig liggen deze twee plaatsen op een afstand van 20 minuten rijden en was het te organiseren. Omdat mijn moeder bij mijn jongere zusje bleef tijdens de wedstrijd, zijn er geen filmpjes gemaakt. Ik heb op vier toestellen meegedaan; dit keer was er geen tumbling springen. Ik heb een hele stabiele wedstrijd gedraaid, zonder grote fouten. Dit jaar was er wel redelijk wat concurrentie op mijn niveau wat het leuk maakte en zorgde voor een echte wedstrijd. Mijn dubbelstrek vanuit de trampo was heel hoog en mooi en met perfecte landing. Omdaxt mijn landing bij dubbelhurk half niet helemaal stabiel was, ben ik bij het toestel trampoline op een tweede plaats geeindigd. Op minitramp springtoestel eindigde ik eveneens op een tweede plaats en bij airtumbling en plank pegasus behaalde ik een eerste plaats. Dus: twee maal goud en twee maal zilver. Ik ben heel tevreden over mijn prestaties, zeker gezien de concurrentie. Toen mijn moeder mij kwam halen bleek mijn zusje het ook heel goed gedaan te hebben: zij heeft ook vier medailles gehaald. 
's Avonds had ik nog het verjaardagsfeestje van Elise uit mijn dansklas. Dat was super gezellig. Wij hebben met z'n allen bij haar overnacht. De volgende dag moest ik naar Almelo voor het helpen en begeleiden van een springworkshop georganiseerd door Renee Hof. Zij heeft een paar springers uit het EKteam van afgelopen jaar benaderd om hierbij te helpen. Dus ook een kleine reunie van springers. Het was erg leuk om te helpen en na afloop zijn we met elkaar gaan wokken. Een druk weekend...

Turnen: toestelfinales te Varsseveld, 17 mei 2015
Hoewel ik maar een paar uurtjes per week turn, heb ik mij toch ingeschreven voor de toestelfinales turnen district Oost. Ik kwam bij deze wedstrijd uit voor Renata Hengelo, waar ik sinds kort ben gaan turnen op de vrijdagavond in de seniorengroep. Ik heb meegedaan met de senioren eerste divisie op de toestellen sprong, vloer en balk. Brug heb ik uiteindelijk laten vervallen, omdat ik het niveau met zo weinig uren trainen niet kan vasthouden. Voor vloer heb ik een nieuwe vloeroefening gemaakt. Mijn vloeroefening ging goed buiten een paar kleine foutjes in de landingen. Ik heb een mooie vloeroefening kunnen laten zien, waar ik van verschillende mensen complimenten voor heb gekregen. De balk moest ik helaas een keer verlaten (na mijn flik-salto), waardoor ik een podiumplaats verspeelde. Maar omdat het verder een nette oefening was, had ik nog een goede score. Bij zowel vloer als balk eindigde ik op een vierde plaats. Hiermee heb ik laten zien dat ik nog prima mee kan in de eerste divisie. Bij sprong eindigde ik met een goed uitgevoerde tsuka hurk en tsuka hoek op een eerste plaats en mocht een gouden medaille in ontvangst nemen. Mijn eerste turnmedaille in de eerste divisie senioren! Ik was zonder verwachtingen naar deze wedstrijd gegaan en was dus heel blij met de behaalde resultaten. Er zijn deze wedstrijd foto's gemaakt door Paul Esveldt en podiumfoto's door Pettrik Kafoe. Ik hoop dat er mooie foto's bij zijn!

Muziek en dansavond 2015
Ook dit jaar was er weer een muziek- en dansavond. Ik trad met de C5 klas op met verschillende dansen: een dans van Wil Boom "from the well of time", een dans van Andras waarbij getapt moest worden "tap mix ", een moderne dans van Yannick "here we go ", en een dans modern improvisatie van Rosa "wires of empathy ".  Het was weer een fantastische avond. Mijn ouders en zusje Renske hebben gekeken en van de optredens genoten. De dansen waren allen zeer bijzonder!
Wil Boom is altijd betrokken bij de organisatie van deze avond. Hij werd dit keer speciaal toegesproken omdat hij aan het eind van dit schooljaar afscheid neemt van de dansopleiding. We zullen hem erg missen.
Hierbij nog een leuk link rondom de voorbereiding van de muziek- en dansavond 2015

Springen:
1e plaatsingswedstrijd 9 november te Lemmer, NK clubteams op 22 november te Middelburg en NK individueel 20 december te Kerkrade.
Net terug uit IJsland nam ik met het A-team van KEV deel aan de plaatsingswedstrijd in Lemmer. Met het team had ik nauwelijks kunnen oefenen en ik moest ook een aantal sprongen doen, die ik lange tijd niet meer gesprongen had, omdat er een aantal teamleden met blessures rondliep en er een paar oudere turnsters (ook deelnemers aan het EK) niet meededen met deze wedstrijd. We hebben onze missie volbracht, want deze wedstrijd hebben wij ons op alle toestellen als eerste kunnen plaatsen, hoewel we zeker niet foutloos gesprongen hebben. Kort daarna was het NK clubteams in Middelburg. Ook hier nam ik deel met het senioren A-team. Ik reisde hiervoor 's avonds met de trein samen met Sharice naar Middelburg, waar ik zou overnachten met onze clubgenoten. Bij het NK airtumbling springen werden we met ons team Nederlands Kampioen en bij de NK clubteams werden we tweede en werd mijn vorige club, TCT, eerste.  Dit werd natuurlijk in de plaatselijke krant gemeld.
Voor het individueel springen was ik onvoldoende voorbereid, hoewel ik wel meegedaan heb. Ik had helemaal niet meer op de airtumbling geoefend en heb daarom bij dit onderdeel voor het individueel springen een paar eenvoudige sprongen uitgevoerd. 
Bij het NK individueel springen te Kerkrade, deed ik mee aan drie onderdelen: trampoline, trampoline springtoestel en tumbling. Bij trampoline springtoestel deed ik een goede tsuka hurk en tsuka hoek, maar mijn tsuka strek (ik gleed hier weg met een hand), was niet helemaal gestrekt en werd helaas afgekeurd. De jury was deze dag heel streng met de beoordeling. Bij trampoline hield ik vaart in bij dubbelhurk en dubbelhoek, waardoor de landing niet stabiel was en er een val volgde. Daarna ging ik vol gas en maakte een fantastische dubbelstrek die met een hoog cijfer beloond werd en waarbij ik zowel de jury als het publiek verbaasde. Door de fout bij de eerste twee sprongen, ook hier geen podiumplek.
Bij het onderdeel tumbling had ik een hoge uitgangswaarde waardoor ik (zelfs met een val na de eerste serie) toch op de tweede plaats eindigde en het zilver op tumbling bij de senioren in ontvangst mocht nemen. Mijn eerste NK -medaille als seniorspringster. Hier ben ik supertrots op.

EK teamgym in IJsland
x
Geweldig!!!!
Op zondagmiddag zijn we richting Schiphol gegaan, waar we door Renate en Angelique uitgenodigd waren voor een overnachting in het vier-sterrenhotel bij Schiphol. Dat was al een heel mooi begin van deze week. Maandag zijn met Icelandair naar IJsland vertrokken. Maandagavond, nadat we aankwamen en ons geinstalleerd hadden in het appartement, gingen we richting het voetbalstadion waar de voetbalwedstrijd Nederland-IJsland zou plaatsvinden. Hoewel wij de voetballers met het hele team aanmoedigden, hebben ze helaas verloren. Wij bleven echter in een positieve stemming.
Dinsdag en woensdag waren er trainingsmomenten, maar er was ook vrije tijd om met elkaar leuke dingen te doen. We zijn met een grote groep van ons team naar de Blue Lagoon geweest. De foto's zijn te vinden onder EK teamgym IJsland.
De training voor de kwalificatie ging goed, maar een aandachtspunt bleef de vloeroefening. In de Scandinavische landen is dit onderdeel van de gymnastiek, nationale topsport en er wordt veel fanatieker en langduriger geoefend dan dat wij in Nederland kunnen doen. Het EKteamgym evenement werd woensdag officieel geopend met prachtige optredens van de IJslanders en een speech van de president van IJsland.
Donderdag was de kwalificatie. Er was een geweldige sfeer in de zaal en we werden goed aangemoedigd. Op de onderdelen trampoline en tumbling konden we zeer goed mee komen en hoorden we bij de eerste vijf teams. Ik heb bij tumbling alle series mee mogen doen en dat was super. Bij het onderdeel vloer, waarbij het om de dans gaat, bleek dat onze ervaring duidelijk minder op dit onderdeel was dan bij de andere landen. We eindigden op een zevende plaats in het klassement. De eerste zes teams mochten door naar de finale, maar dit haalden wij jammer genoeg net niet. Toch kunnen we terugkijken op een hele goede en mooie ervaring met een mooi resultaat. Filmpje van de kwalificatie-wedstrijd van het Nederlands team en een artikeltje bij het nieuws op de KNGU-site.
De vrijdag na de kwalificatie hebben we als team gebruikt om IJsland verder te bekijken. Wat een prachtig land!! Zaterdag zijn we natuurlijk nog gaan kijken naar de finales en hebben de verschillende teams van andere landen aangemoedigd. Dit was zeer inspirerend.
Kortom, we hebben een geweldige week in IJsland gehad en het was prachtig om mee te mogen doen met het EK.


Bijna z
over...
Dit weekend was er op zaterdagavond 4 oktober een presentatie van ons EKteam in Vriezenveen en zondagmiddag een open training in de ISSPA hal in Almelo.Op zaterdagavond hebben wij onszelf voorgesteld aan sponsoren, familie en vrienden die allen hebben bijgedragen aan de kosten voor deelname aan dit EK. We hebben ons nieuwe wedstrijdpak (GK) getoond, onze verschillende outfits, varierend van trainingspak, shirts, sweater en winterjack en muts geshowd. We hebben van sponsoren ook nog een prachtige trainingstas en rugtas gekregen. De sponsoren worden op verschillende trainingsartikelen vermeld. Er werd deze avond een nieuwe promofilm gedraaid (gemaakt door Carolien Visser), waarin wij als teamleden worden voorgesteld. 
Ook werd het filmpje gemaakt door de sponsor bluegiraffe getoond. Dit is een grappig filmpje gemaakt uit filmmateriaal van een trainingsdag.
We zijn heel blij met al onze sponsoren!! Het LTC groepsspringen heeft bijvoorbeeld een grote bijdrage geleverd. Ook de like-actie van 1,2,3 BestDeal waaraan veel vrienden en bekenden hebben meegedaan heeft veel opgeleverd.
Mijn middelbare school, het Stedelijk Lyceum Kottenpa
rk, heeft mij gesponsord en daarnaast waren er heel veel kleinere sponsoren, familieleden en vrienden die allemaal bijgedragen hebben om de reis naar IJsland van ons team mogelijk te maken.
Op zondagmiddag hadden we een open training. Het was best spannend om voor publiek op te treden; het publiek moedigde ons aan en dat is fantastisch, maar kan je ook afleiden. Het is goed om dit even tevoren geoefend te hebben. Na de training kwam er nog een fotograaf die allemaal foto's van ons heeft gemaakt! Super... het is bijna zover. Volgende week start ons avontuur.

Het team: v.l.n.r.: Derek, Dick, Rik, Aronne, Mayke, Ayla, Eline, Shalina, Thirza, Bastijn, Alexander, Frans (en Scott)x
Vakantie en Zoka:
Dit jaar zijn we met het gezin in Oostenrijk
bij Bad Gastein op vakantie geweest. Een mooi gebied waar in de zomer gewandeld en in de winter veel geskied wordt. We zijn met de kabelbaan naar de top van de "Stubnerkogel" geweest en zijn toen te voet de berg afgedaald. Dat was een hele tocht! In dit gebied zijn er ook veel welnessbaden.  We zijn een paar keer in zo'n warm bad geweest. Dat was heerlijk. Het weer was wisselend, maar we hebben gelukkig ook een aantal mooie dagen gehad.
Thuisgekomen heb ik nog een keer het waterskien uitgeprobeerd in Enschede. Daarna was er nog het Zoka-kamp.
Net als voorgaande jaren was dit weer geweldig. Dit jaar was ik voor het eerst Ouka en had ik dus geen tentleiding meer. De stafleiding van de Ouka's, Tjeerd en Sophie, waren erg aardig. Binnen het zokakamp ken ik steeds meer mensen en dat maakt het erg gezellig. Dit jaar was het wel erg leuk dat er veel "springers"  waren! Zo waren van mijn EK-team Frans en Bastijn van de partij. Zij waren de gymleiding in de gymzaal.  Ook de activiteiten waren weer super. Dit jaar voor het eerst een "collorrun"; dat was echt vet! Ook het schminken voor de griezeltocht die wij moesten organiseren voor de andere dorpen was super. In de gymzaal is er nog een filmpje gemaakt van mijn dubbelsalto-half uit de grote trampoline. Ook heb ik met hulp van Dennis en 
Bastijn de salto als opsprong op balk geoefend. Altijd leuk om weer nieuwe elementen uit te proberen. Omdat ik de laatste nacht nauwelijks geslapen had, was ik wel heel erg moe na het kamp. 


Jaarafsluiting
Het jaar heb ik af kunnen sluiten met een goed rapport en ik ben dus over naar VWO 5! Dit jaar hoefde ik geen testles dans meer te doen, omdat dans volgend jaar een examenvak is waarin ik schoolexamen doe. Er komt dus een nieuw spannend jaar aan. Op het dans eindfeest hebben we de dansdocenten bedankt voor het dansjaar en hier mocht iedereen een dans laten zien. Ik kon geen dans met de groep instuderen, omdat ik het weekend het 25-jarig huwelijksfeest van mijn ouders heb gevierd. Ik heb een individuele dans laten zien. Een grote verrassing was dat mijn zelf gemaakte dans door de C5 klas met een prijs werd beloond. Ik kreeg veel complimenten. 
Op zaterdag 5 juli had ik nog een EK-training en hier is het definitieve EK-team vastgesteld; er moesten nog reserven aangewezen worden. Hiervoor moesten we weer alle sprongseries laten zien. Ik heb een plaats gekregen in de vaste teamopstelling, waar ik heel blij mee ben. Wel moet er nog heel wat sponsorgeld binnenkomen om alles te kunnen financieren. Zaterdag 19 juli is de laatste EK-training van dit seizoen en daarna is het echt vakantie.
 
x
Ahoy Cup groepsspringen tijdens Fantastic Gymnastics

Dit weekend was de Ahoy Cup groepsspringen tijdens Fantastic Gymnastics. In de Ahoy hal waren alle disciplines van de gymsport vertegenwoordigd. Dit jaar was er voor mij de Ahoy Cup groepsspringen. Ik deed zaterdagoc
htend mee met een van de senioren A-teams van KEV. Wat geweldig was, was dat wij nu in het sportpaleis (de Arena), onze sprongen mochten laten zien. Hier is veel publiek. Het senioren A2 team waar ik was ingedeeld, deed iets minder moeilijke sprongen dan het senioren A1 team, maar we hebben wel heel netjes gesprongen. Bij de senioren deden er 8 teams mee; KEV haalde hier de 1e en 3e plaats. Wij werden met het Senioren A2-team derde. Het senioren A1-team werd eerste. De ceremonie protocollaire was ook in het sportpaleis en hier mochten we op het grote podium staan bij de uitreiking, super! Helaas zat mijn moeder aan de verkeerde kant van de zaal en zie je alleen onze ruggen en staarten...
Naast de Ahoy Cup groepsspringen heb ik ook meegesprongen met de Ahoy Cup airtumbling springen. Het ging supergoed en we hebben series van hoge moeilijkheid laten zien. Naast de groepsseries moesten er ook vier turnsters twee series individueel laten zien, welke bij de eindscore opgeteld zouden worden. Mijn series gingen super goed (filmpje: serie 1 en serie 2), hiermee heb ik 21,05 punten gehaald, maar helaas heeft een van de turnsters die individueel moest springen een serie niet afgemaakt omdat ze struikelde. Dit levert enorm veel aftrek op, waardoor wij de kans op een podiumplaats verspeelden. Heel jammer natuurlijk, maar dat is groepsspringen...
's Middags heb ik nog even gekeken bij het turnen, maar daarna zijn we doorgereisd naar Capelle aan den IJssel, waar mijn oma woont. Ik moest namelijk nog veel leren, want ik zat dit weekend midden in de toetsweek en natuurlijk wil ik graag over naar VWO 5. 's Avonds hebben we overnacht in een hotel, omdat we de volgende dag weer in Ahoy moesten zijn voor het individueel springen.

Het individueel springen was op twee toestellen, waarvan ook deze keer de resultaten bij elkaar opgeteld zouden worden. Mijn eerste tsuka-gehurkt kwam ik te dicht bij de pegasus waardoor mijn trainster uit veiligheid ingreep; dit werd dus een 0-sprong. Toch heb ik verder nog laten zien wat ik kon. Mijn tsuka-gehoekt en gestrekt heb ik wel goed gesprongen. Vooral mijn series op trampoline, dubbelhurk, dubbelhoek en dubbelstrek werden met mooie punten beloond; ik had voor dit toestel 15,7 punten totaal. Ik kan nu verder gaan werken aan de moeilijkheidsgraad van mijn sprongen, want deze is nog niet op het niveau van de oudere senioren (zij zijn wel tien jaar ouder!). Ik kan de komende jaren dus nog veel leren...

Kunst in het Volkspark Enschede

Op zondagmiddag 8 juni, eerste Pinksterdag, heb ik met een groep dansers van de vooropleiding dans van het Kottenpark, meegedaan met twee dansen tijdens Kunst in het Volkspark. Wij mochten optreden op podium X. Tegen het moment dat wij op moesten treden, was de zon weer hevig gaan schijnen. Dit was fijn, want hierdoor was er flink wat publiek gekomen.
De dansen zijn gefilmd door Kaliber Kunstenschool (dansgroep 2 en dansgroep 3).
Het was superleuk om mee te doen. Daarna hebben we nog in het park rondgelopen en allerlei kunst bekeken. Het was gezellig druk en er was veel te zien. Natuurlijk was het extra gezellig omdat ons hele gezin mee was en mijn twee nichten.

Regiowedstrijd Individueel springen Overijssel te Dedemsvaart: 3x goud, 1x zilver
Zaterdag 7 juni in het Pinksterweekend waren de individuele springwedstrijden van regio Overijssel. Mijn nichtjes logeerden dit weekend bij ons, dus ik had mijn eigen "fans". Ik deed mee op vier toestellen: trampoline, trampoline pegasus, tumbling en dubbelminitrampoline.  Ik moest beginnen met het toestel dubbelminitrampoline. Ik had dit toestel nog nooit gesprongen of geoefend, dus moesten we ter plekke bij het inturnen kijken wat voor mij haalbare sprongcombinaties waren. Het was wel heel grappig om te doen.  Daarna deed ik nog de toestellen trampoline, tumbling en trampoline pegasus. Mijn tumblingseries gingen heel goed en ook mijn trampoline sprongen waren hoog en goed gesprongen. Bij trampoline pegasus maakte ik wel een paar kostbare fouten, maar mijn uitgangswaarde was zoveel hoger dan de overige deelnemers, dat ik met deze fouten toch nog op de eerste plek eindigde. Op de toestellen trampoline, tumbling en trampoline pegasus behaalde ik de eerste plaats en op het toestel dubbelminitrampoline de tweede plaats. Mijn nichtje Roosmarijn heeft de sprongen gefilmd.

TeamGym Cup Berlin 2014 op 31 mei
Dit weekend was er een teamgymwedstrijd waar wij als team aan meegedaan hebben. Dit was een goede gelegenheid om in een wedstrijdsetting onze sprongen voor het EK teamgym in oktober te oefenen. Het was een geweldig weekend. We hebben een ontzettend leuk en gemotiveerd team. Alles ging heel erg goed; de dans ging veel beter dan tijdens de oefenbijeenkomsten en ook de sprongen gingen heel goed. We kregen ook positieve reacties vanuit de andere deelnemende teams. En als enig mixteam wonnen we natuurlijk en werden we gehuldigd met gouden medailles. Het was een feestje. De vader van Derek heeft foto's genomen tijdens de wedstrijd. We hebben met elkaar ook nog van alles ondernomen. We zijn naar de Berlijnse muur geweest en we hebben de stad bekeken. Berlijn is echt een wereldstad, waar veel te zien en te beleven is. Ik heb een superweekend gehad! We hebben zoveel gedaan, dat het wel een week in plaats van een weekend leek.

xxxx

foto's: Huib de Wit

Halve finale 1e divisie:
Op zondag 18 mei was voor mij de halve finale te Waalwijk. Ik moest als eerste seniorturnster op vloer beginnen en deed een goede oefening. Bij sprong deed ik gewoon twee tsukahara's, waarbij ik een eveneens een goede waardering kreeg.
Daarna brug. Voor mij lastig, maar ik heb ondanks mijn lage uitgangswaarde een goede oefening neer kunnen zetten. Na drie toestellen stond ik nog in de top tien, maar moest nog mijn balkoefening turnen. Dit is normaal een van mijn beste toestellen, maar vandaag verliep het anders. Bij het inturnen gingen alle onderdelen heel goed, maar helaas ging ik bij de wedstrijdoefening de fout in. Ik viel twee keer van balk waardoor ik duikelde in het eindklassement en op de twaalfde plaats ben geeindigd. Ik ben nu 1e reserve. Ik hoop dat ik nog de kans krijg op het NK een wedstrijd te turnen. Ik ben wel tevreden over mijn turnprestaties. Op vloer heb ik een paar nieuwe onderdelen kunnen laten zien.
Ik turn maar een keer in de week en dat is weinig om op dit niveau mee te kunnen komen.
Het seizoen is nog niet afgelopen. Ik doe nog mee aan een oefenwedstrijd teamspringen in Duitsland, de Berlin Cup op 31 mei  en verder doe ik nog mee aan het regionaal individueel springen op 7 juni in Dedemsvaart en aan het groeps- en individueel springen op 21 en 22 juni in Ahoy tijdens het Fantastic Gymnastics. 


Dansweekend:x
Workshop van Jane Lord, professioneel ballerina van Het Nationale Ballet, 6 april 2014
&
 Muziek- en dansavond in het Wilminktheater Enschede, 7 april 2014
Dit weekend was voor mij volledig ingevuld met dansactiviteiten. Zaterdag 5 april was de doorloop voor de muziek- en dansavond. We hebben toen alles kunnen oefenen op het podium van het Wilminktheater.  De volgende dag waren we uitgenodigd voor een workshop gegeven door Jane Lord van Het Nationale Ballet. Ik heb hier weer veel nieuwe danspassen en sprongen geleerd. Het was heel mooi om dit mee te maken. Op maandag 7 april hebben we 's middags nog even de puntjes op de i gezet en ons verder voorbereid voor de muziek- en dansavond. Het thema van de muziek- en dansavond was dit jaar "Art in action" en het was dit jaar de twintigste voorstelling van het Stedelijk Lyceum Kottenpark. De organisatie en eindregie was net als voorgaande jaren in handen van Wil Boom, onze jazz-docent.  Met de C4 klas hadden wij vier optredens, een moderne dans "Silent" onder leiding van Lisa Scheffers, een "Irish Dance Show" en "Karpaten" onder leiding van Andras Asboth en een Jazz dans "Cemetery Flowers" onder leiding van Wil Boom. Het was een fantastische avond.
Bij de Ierse dans deden alle dansgroepen mee, waarbij wij mochten 'tap'dansen. We hadden hier heel hard voor geoefend en het was dan ook erg leuk dat het publiek spontaan ging meeklappen 
op de muziek. Ook alle andere dansen en muziekstukken waren van hoog niveau en we hebben dan ook een geweldige avond gehad!

x
29 maart: testmoment voor het EK-teamgym:
YES, IK BEN GEKWALIFICEERD!! OP NAAR IJSLAND!
Deze zaterdag was het testmoment. Wij moesten de teamdans en de sprongen laten zien en werden daarbij beoordeeld door twee juryleden. Het was een spannend moment.
We kregen een half uur om alle sprongen en de dansonderdelen in te turnen en daarna moesten we direct de verschillende onderdelen laten zien. Ik heb laten zien wat ik kon en ik ben geplaatst in het EK-team. SUPER!! Van mijn vereniging zijn ook Ayla, Sharice en Aronne geplaatst in het team. Thirza i
s als reserve geplaatst; zij was op dit moment geblesseerd aan haar teen en kon niet volledig meedoen.
Er gaan in totaal 14 springers naar IJsland: 12 vaste teamleden
en 2 reserveleden. Omdat dit de laatste bijeenkomst was voor alle mensen die aan het EK-kwalificatietraject hebben meegedaan, zijn we na afloop met elkaar gaan wokken. Dat was heel erg gezellig.
Over onze deelname aan het EK is een artikeltje geplaatst in de Twenterand Courant!xx
3e  voorwedstrijd, de kwart finale 1e divisie te Bergschenhoek, 2 maart 2014
Op 2 maart had ik mijn derde voorwedstrijd als seniorturnster. De wedstrijd kwam wat ongelegen daar ik last van mijn lies en mijn elleboog had. Wel heb ik alle toestellen geturnd, maar ik was niet tevreden met het resultaat, omdat ik weet dat ik het beter kan. Mijn brug begon goed, maar doordat ik wappertje niet haalde, had ik een val en dat was erg jammer. Verder mis ik daar nog steeds elementen, maar met een keer turnen in de week is dit erg moeilijk op te bouwen. Balk ging ook niet super. Ik had een wiebel binnen mijn gymnastische serie, dus deze is niet geteld en daarna ook nog een val. Het cijfer was niet dramatisch, maar voor mij te laag. Vloer ging goed, maar ik heb hier nog geen elementen toegevoegd, wat ik zeker wel wil doen dit jaar. Sprong ging naar behoren. Ik eindigde op de dertiende plaats
en ben in elk geval door naar de halve finale. Ik hoop dat ik dan een betere wedstrijd neer kan zetten...
 


Nieuwe sprongen oefenen..., februari 2014
Nu het NK groepsspringen achter de rug is, kan ik mij helemaal gaan richten op nieuwe sprongen. Op tumbling en pegasus voldoe ik al aan de kwalificatie-eisen voor het EK, maar op trampoline moest ik nog nieuwe sprongen leren.
Hierbij een filmpje van het oefenen van een paar nieuwe sprongen uit de trampoline. De filmpjes zijn slow-motion: schroef- salto, dubbelstrek-half en nogmaals dubbelstrek-half en nu tot stand op de mat. Ik vind het erg leuk om nieuwe sprongen te oefenen en heb het erg naar mijn zin bij KEV.


 

x
NK groepsspringen en 1e landelijke voorwedstrijd, 8 februari 2014
Op 8 februari was het NK groepsspringen te Surhuisterveen en dezelfde dag was ik door de KNGU ingedeeld voor de turnwedstrijd te Wieringerwerf. Eerst zou deze wedstrijd niet verplicht zijn omdat ik al aan de districtswedstrijd had deelgenomen, maar later was ineens bepaald dat ik toch aan deze wedstrijd moest deelnemen om mij te kwalificeren voor de volgende ronden. Geen ideale situatie!
De week voor deze wedstrijden ben ik tijdens de training voor de EK kwalificatie teamgym bij het oefenen van een nieuw element hard op mijn rug gevallen en ik h
xad deze dag nog steeds last van mijn rug. Met pijnstillers heb ik toch aan beide wedstrijden deelgenomen.
Vrijdagavond ben ik uit school en dansen doorgereisd naar Almelo en daar werd ik door Renate, trainster van KEV opgehaald. Ik zou samen met Lorraine bij Rena
te blijven slapen zodat ik de volgende ochtend vroeg met de bus mee kon naar het NK groepsspringen in Surhuisterveen. Het was erg gezellig!
Bij het NK springen ging het goed. Ik zat in het junior A-team. We hebben bij alle toestellen een podiumplek kunnen veroveren! We zijn Nederlands Kampioen op trampoline geworden. Bij drie onderdelen eindigden wij op de tweede plaats. Dit waren: tumbling, springtoestel pegasus en plank pegasus. Bij het onderdeel minitrampoline tafel zijn we als derde geeindigd. Het was een mooie ochtend en het springen ging gelukkig ondanks mijn rugblessure redelijk goed. 's Middags moesten er nog twee seniorenteams van KEV springen. Door KEV zijn deze dag bij het groepsspringen junioren en senioren op A en B-niveau 9 nationale titels binnengehaald. 

KEV is daarmee de grote kampioen van het groepsspringen 2014!

Na de springwedstrijd werd ik opgehaald om door te reizen naar mijn volgende wedstrijd in Wieringerwerf. Gelukkig kon ik nog even uitrusten, omdat mijn wedstrijd pas om 18.00 uur begon. We hebben gegeten bij van der Valk te Wieringerwerf en zijn daarna naar de sporthal gegaan. Ik deed op alle toestellen een basisoefening zonder nieuwe elementen. Deze wedstrijd zouden namelijk alle senioren van de 1e divisie die deelgenomen hadden, mogen doorstromen naar de kwart finale. Ik mocht op mijn favouriete toestel, balk, beginnen. Ik had enkele wiebels, maar bleef wel bij alle elementen staan. Ik kreeg hier zelfs het derde cijfer van de wedstrijd. Daarna vloer. Ook dit ging goed. Als derde toestel sprong. Bij dit springen, kreeg ik al weer aardig last van mijn rug, maar heb toch twee fatsoenlijke sprongen kunnen laten zien. Nu nog het laatste toestel. Brug is voor mij al lastig en zeker nu ik ook 
nog erge last van mijn rug had. Bij het inturnen ging het mis. Bij de wedstrijd heb ik alles op alles gezet en heb ik mijn basis brugoefening in elk geval kunnen afmaken, maar geen oefening om trots op te zijn. Uiteindelijk ben ik in de meerkamp op de achtste plaats geeindigd van de 20 seniorturnsters die op de lijst stonden.
Mijn 
totaalscore was: 44.867; toch nog een prima opbrengst. En hiermee ben ik door naar de kwartfinale.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
foto Martin Koopman
Open dag met dansvoorstellingen, 18 januari 2014
Net als vorig jaar hadden we weer twee optredens op de open dag. Ik moest al vroeg aanwezig zijn voor de doorloop en het schminken. Mijn vader zou de eerste voorstelling bijwonen en zou dan doorrijden naar mijn zusje in Varsseveld, omdat zij die dag een wedstrijd had. Ons eerste optreden was een dansgedeelte uit de musical "Cats" onder leiding van Lisa. Ik vind dit dansen in combinatie met toneelspel heel erg leuk om te doen. Daarna hadden we nog een optreden onder leiding van Andras, "Carpaccio". Van het publiek kregen we vooral veel complimenten over deze laatste dans. In de zaal mocht niet gefilmd worden, maar later hebben we in de
dansles nog een opname van deze dans gezien (opgenomen door de dansopleiding). We hebben inderdaad heel mooi gedanst.

Eerste testmoment voor het EK teamgym, 21 december
Zaterdag 21 december was het eerste testmoment voor het EK teamgym. Naast het goed beheersen van de teamdans, moesten we nu ook laten zien of wij aan de eisen voor het springen konden voldoen. Op tumbling heb ik arabier-dubbelsalto laten zien en mijn twee tumblingseries met schroeven. Hier voldeed ik aan de eisen. Op trampo-pegasus voldeed ik met de tsuka-gestrekt in elk geval aan een van de eisen. Bij trampoline springen loop ik nog achter qua moeilijkheid. Aan het eind van de testtraining werden de deelnemers ingedeeld en voorlopig ben ik door en in het A-team geplaatst. Voor mij een goed vooruitzicht. Tijdens deze EK-training is er ook weer een filmpje gemaakt. Er zijn ook filmpjes van het dansen, maar deze mogen nog niet openbaar gemaakt worden.

Weekend 14 en 15 december: NK individueel springen en 1e districtswedstrijd
Dit weekend was superdruk! Op 14 december had ik 's ochtends nog een danstraining "tappen" en 's middags was het NK individueel springen. Dit jaar ben ik voor het eerst senior springster en met mijn 15 jaar nog een jonge springster.  Helaas had ik met mijn eerste serie op tumbling pech, maar mijn tweede serie was uitstekend, waardoor ik met een val nog op een vierde plek ben geeindigd. Heel netjes voor een eerste jaars senior. Op trampoline pegasus deed ik tsuki-gehurkt, tsuki-gehoekt en tsuki-gestrekt en hier eindigde ik in het klassement op een zevende plek van de 31 deelnemers. Een goed resultaat. Bij trampoline kom ik nog veel te kort. Trampoline is geen turnonderdeel en ik heb hier nog heel weinig ervaring. Ik deed anderhalve schroef, een dubbelsalto en een dubbelhoek en eindigde hier op een twaalfde plaats van 29 deelnemers. Ook hier een heel mooi resultaat!
De volgende dag had ik mijn eerste turnwedstrijd van het seizoen. Voor mij best lastig, want ik turn nog maar een keer in de week en dan is het moeilijk om je staande te houden als eerste jaars senior in de eerste divisie.  Op vloer, balk en sprong kom ik nog goed mee (top tien). Vooral bij het onderdeel brug kom ik nu kracht tekort en hier mis ik ook nog een paar eisen. Op de andere onderdelen heb ik vooral geturnd wat ik al kon en deze onderdelen heb ik redelijk kunnen bijhouden. Bij sprong had ik een zesde plaats en met een val van balk had ik op dit onderdeel toch nog een zevende plaats. Ik eindigde deze wedstrijd als dertiende in het klassement. Geen slecht begin van het seizoen.

xNK clubteams en airtumbling springen in Middelburg: Nederlands Kampioen NK clubteams!!!
Het weekend van 23 en 24 november was ik in Middelburg voor het Nederlands kampioenschap clubteam springen en airtumbling springen. Ik ben vrijdagavond met de trein naar Middelburg gereisd en werd daar mijn trainster en clubgenootjes opgehaald. Het was een lange reis. In de trein heb ik vast huiswerk gemaakt voor de volgende week, want dat moest natuurlijk ook gebeuren. Het weekend was supergezellig. Zaterdag was een lange wedstrijddag. Ik deed aan verschillende onderdelen mee. Ik zat in het senioren A-team bij het airtumbling springen en de clubteam wedstrijd. Daarnaast deed ik als eerste jaars senior ook mee aan het individueel airtumbling springen.
Het was een spannende wedstrijd. Bij het airtumblingspringen waren er bij de senioren veel goede springteams, waaronder ook gemengde teams. Wij zijn hier met ons team op de derde plaats geeindigd. De wedstrijd van de clubteams was het spannends. De grootste concurrent was mijn oude club TCT. Eerst werd gedacht dat TCT de winnaar was, maar uiteindelijk werd  KEV Nederlands Kampioen !! Natuurlijk zijn wij supertrots op dit resultaat.
Bij het individueel springen begon ik met mijn eerste serie te ver op de mat, waardoor ik mijn serie niet goed kon afspringen. Gelukkig ging mijn tweede serie super! Bij het individueel springen was Sharice kampioen bij de senioren en Marjet bij de junioren. Ook hier twee gouden plakken voor KEV. Goed gedaan, meiden!
Na de wedstrijd hebben we nog een hele gezellige avond gehad; we hebben geweest tot in de late uurtjes. Het was fijn dat we in Middelburg met z'n allen overnachtten, zodat we zondag wat langer konden blijven slapen. Zondagochtend zijn we naar huis vertrokken. Ik kijk terug op een mooi weekend!!!

Internationale wedstrijd "JYSK Open Women's artistic gymnastics" te Jebjerg in Denemarken 
De turnsters van Fame-SVOD konden dit weekend deelnemen aan een internationaal turntoernooi, het JYSK Open te Denemarken. Hoewel ik nu niet veel uren train
, mocht ik wel meedoen met deze wedstrijd. We gingen met een gezelschap van 15 turnsters en 3 trainers richting Denemarken. Het was een lange reis. Vrijdagochtend vertrokken we al vroeg en we zouden 's middags rond 17.00 uur aankomen.  Vrijdagavond was er nog een training en zaterdag en zondag waren de wedstrijden gepland. Mijn wedstrijd was zondag in de categorie Junioren B.
We bleven overnachten in een jeugdherberg in het plaatsje Roslev. Deze wedstrijd was voor mij de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. Bij brug en balk heb ik een basisoefening geturnd en nog geen nieuwe elementen toegevoegd. Ik ben al wel nieuwe elementen aan het oefenen. De wedstrijd ging goed. Ik had geen vallen of grote fouten. In mijn categorie had ik niet veel concurrentie en eindigde ik op de eerste plaats. Er werden ook medailles uitgereikt voor de verschillende toestellen; ik was eerste op balk, brug en sprong en op vloer was ik tweede. Er waren hele jonge meisjes die op talentendivisie niveau turnden en heel goed waren. Ik vond het leuk om naar hen te kijken en heb ook een en ander van hen gefilmd. Zondagnacht waren we rond 2.00 uur weer bij de Scheg in Deventer.
Dit stond op de Deense site: I junior B vandt Eline Groen guld, Marysa Haisma sølv og Sanne Hendrickx bronze, alle fra Fame SVOD Deventer, Holland. http://www.skivegf.dk/hold/Gymnastikpigerne/JyskOpen2013.aspx
x
Plaatsingswedstrijd Groepsspringen Regio Noord, 2 november
Op 2 november was de plaatsingswedstrijd voor het NK Groepsspringen. Ik was ingedeeld in het junior A-team van KEV. 
Voor mij een heel nieuw team. Dit team bestond uit: Emma, Danielle, Marlin, Marell, Marjet, Danique en Eline (ik). Het was een gezellige dag en we hebben goed gesprongen.  Helaas landde ik bij trampoline na mijn dubbelsalto met een overstrekte knie, waardoor ik daarna veel last had van mijn linkerknie. Nadat ik ingetaped was, hoefde ik alleen nog tumbling te springen. Hier heb ik gelukkig nog alle sprongseries kunnen springen. En niet voor niets, want we hebben ons voor vier toestellen direct kunnen plaatsen. Alleen bij het onderdeel plank-springtoestel misten we nog 0,05 punt om ons te plaatsen, maar wanneer de plaatsingswedstrijd Zuid geweest is, weten we of we ook op dit toestel geplaatst zijn. 
Na afloop heb ik ook nog even gepraat met mijn oud-clubgenootjes van TCT. Dat was weer gezellig. Zij hadden zich op alle toestellen geplaatst, dus we komen elkaar weer tegen bij het NK. We gaan de volgende weken verder werken aan moeilijkheid, want het NK is pas in februari.
De eerstvolgende springwedstrijden zijn
de NK clubteams wedstrijden en het NK airtumbling springen in Middelburg. We gaan dan met KEV een weekend weg; dat lijkt met supergezellig! (Op de foto sta ik in de bovenste rij in het midden).


Trainingen voor het EK teamgym
Volgend jaar 2014 wil Nederland weer meedoen aan het EK teamgym. Dat is dan in IJsland. Door de trainers van KEV werd gevraagd of ik aan de kwalificaties voor dit EK wilde meedoen. Er doen heel veel springers mee, waarvan er uiteindelijk 12 zich kwalificeren en mee mogen doen.  Het teamgym kampioenschap voor clubteams is een officieel EK voor landenteams. Teamgym is een teamwedstrijd waarin een vrije oefening op muziek, tumblingspringen en minitrampoline met en zonder springtoestel gecombineerd worden. Ik vind het erg leuk om mee te doen aan de trainingen voor dit EK en natuurlijk hoop ik dat ik gekwalificeerd word. Om de week hebben we een zaterdag EK training op verschillende plaatsen in het land. De eerste keren zijn we naar Sittard geweest en hebben we vooral gewerkt aan de dans omdat dit een heel belangrijk onderdeel is. Voor mij erg leuk omdat dansen bij mijn opleiding hoort. Over de dans mag ik niets zeggen, want dit is strikt geheim. Afgelopen week hebben we ook voor het eerst gesprongen tijdens de EK training. Het is ook ontzettend gezellig met elkaar!
Boy Kuiper heeft een filmpje gemaakt van de EK training.  Ik ben herkenbaar aan mijn groene turnpakje.

Dansvoorstelling tijdens het TAFISA world congres, 24 oktober
In de herfstvakantie doen wij als leerlingen van de vooropleiding dans van het Kottenpark mee aan een dansvoorstelling op donderdag 24 oktober in het Wilminktheater. Dit is tijdens het TAFISA world congres 2013. TAFISA staat voor  The Association for International Sport for All, een internationale organisatie die zich richt op stimuleren van het sporten en bewegen. Enschede is dit jaar de gaststad voor dit 23e wereldcongres. De choreografie van onze dans wordt verzorgd door Lisa Scheffer. Zij geeft op dit moment aan ons de lessen moderne danstechniek en theaterdanslessen. De voorstelling werd in het Twente journaal vermeld. En er is een mooi impressiefilmpje van deze voorstelling gemaakt.

Dansworkshop, 5 oktober 2013
Zaterdag 5 oktober hebben wij als leerlingen van de vooropleiding theaterdans deelgenomen aan een dansworkshop die voor ons gekoppeld was aan de voorstelling Spring Tide van choreograaf Jens van Daele. De voorstelling was diezelfde avond in het Rabotheater te Hengelo. Wij kregen les van professionele dansers, Patricia van Deutekom en Denise Klevering, die deel uitmaakten van de dansgroep van Jens van Daele. Het was voor ons een hele nieuwe vorm van dansen en een superleuke ervaring. Tijdens de workshop is er gefilmd.
Na de workshop zijn we gezellig met elkaar gaan eten en hebben daarna de voorstelling bijgewoond. Het was een mooie, leerzame dag.

Stoppen? Nee, daar ben ik nog niet aan toe...
Als je zo plotseling te horen krijgt dat je niet meer verder kan turnen bij je vereniging, is dat een harde klap. Omdat ik toch naast mijn school- en dansopleiding wil blijven springen en turnen, heb ik gekeken wat wel mogelijk is. KEV Vriezenveen doet springwedstrijden op hoog niveau en heeft ambities. De vereniging traint in Almelo en wat later op de avond. Almelo ligt op mijn route Enschede-Deventer en de trainingstijd is vanuit school haalbaar.  Voor mij gunstig om hier te starten. De trainsters van de springgroep waren heel aardig en ik mocht direct komen, hoewel zij het ook jammer voor mij vonden dat ik niet bij mijn vorige vereniging mocht blijven. Ik heb 26 augustus afscheid genomen bij TCT en start per 1 september bij KEV.
Daarnaast wil ik nog graag mijn turnen bijhouden. En ik mag de zondagochtend bij SVOD meetrainen, waar ik heel blij mee ben. Dan kan ik toch nog mijn brug en balk bijhouden.
Ik ben dus straks lid van twee verenigingen. Een beetje ingewikkeld, maar niet onmogelijk!!

x 

foto: Paul Esveldt (januari 2013)

Turnen...
Zoals ik al vermeldde, kan ik dit jaar maar acht turntrainingsuren maken in verband met mijn school en de daaraan verbonden dansopleiding. Mijn huidige turnvereniging Turncentrum Twente heeft mij laten weten dat ik bij hen niet verder mag turnen in de eerste divisie met dit beperkte aantal trainingsuren. Ik ben dus genoodzaakt te stoppen met turnen bij TCT.  Eind augustus zal ik dus afscheid nemen. Natuurlijk ga ik kijken waar voor mij nog mogelijkheden liggen om op een of andere manier nog iets aan springen of turnen te doen naast mijn dansen.

Vakantie: Kitesurfen, relaxen op de camping en een week Zoka
Ik heb een fantastische vakantie gehad. Eerst ben ik een week op kitesurfkamp geweest met mijn vriendin Marloes uit Rotterdam. Dat was een geweldige ervaring. Een moeilijke sport, maar heel leuk om te doen. Het was weer heel anders dan het waterskieen dat ik vorig jaar uitgeprobeerd heb. Helaas was er de eerste dagen niet zoveel wind. Het was wel heel erg warm en de verkoeling bij het IJsselmeer was heerlijk. Daarna ben ik met mijn ouders en jongste zusje op vakantie geweest in Zuid-Duitsland. Een camping gelegen in een prachtig gebied. We hebben o.a. de oude Romeinse vestingstad Trier bezocht.
Toen nog een week Zoka. Ik heb hier net als vorig jaar weer een super leuke week gehad bij de Mika's. De staf en tentleiding waren erg leuk en ik ken inmiddels steeds meer mensen. Ik was wel heel erg moe na thuiskomst! Het was mijn laatste jaar bij de Mika's, want volgend jaar moet ik naar de Ouka's.

Jaarafsluiting TCT en dansoptreden tijdens multiculturele markt te Enschede (6 juli 2013)
Het schooljaar zit er weer op! Ik ben over naar VWO 4 met een heel goed rapport. In het weekend van 30 juni is het turnseizoen afgesloten met een gezellige spelmiddag en een bbq. De dag daarna, 1juli,  hadden we nog demo tijdens het wijkfeest Slangenbeek te Hengelo. Ook hier was het heel gezellig! Naast de demo waren er leuke klimactiviteiten waar wij als turnsters tussendoor aan meegedaan hebben. Het weekend daarna had ik mijn laatste dansoptreden van dit schooljaar tijdens de multiculturele markt in Enschede. Het was prachtig weer en er was veel te zien en te beleven. 
Ik kan terugkijken op een heel druk maar goed school-, turn- en dansjaar!

NK in Ahoy
Dit weekend mocht ik meedoen aan het NK in Ahoy. Als een van de tien junioren deed ik mee tussen een grote groep senioren. Super, natuurlijk! Helaas ging mijn wedstrijd minder goed. Ik had mij in verband met twee dansvoorstellingen in het weekend ervoor, niet goed kunnen voorbereiden. De podiumtraining op vrijdag was wel fijn, omdat je dan vast aan de toestellen kunt wennen, maar dat is niet een echte training waarbij je veel beurten kon maken. Het was wel leuk dat ik samen met Indy was, die bij de jeugd meedeed aan de toestelkampioenschappen. Bij de wedstrijd moest ik beginnen met balk. Dit ging echt bagger: twee vallen terwijl ik het hele jaar nog geen een keer bij een wedstrijd van de balk gevallen ben. Bij vloer viel het cijfer erg tegen, doordat ik een lagere uitgangswaarde kreeg dan anders. Er is een eis niet gegeven, maar ik weet niet welke... dit is ook niet nagevraagd. Voor zover ik weet heb ik aan alle eisen voldaan die bij het seniorniveau stonden. Jammer, want bij het NK was ik tweede op vloer. Sprong ging net als anders, maar het is duidelijk dat de senioren al veel moeilijker sprongen uitvoeren en dat ik hier nog aan mijn moeilijkheid moet werken om op dit niveau mee te kunnen. Bij brug kom ik nog veel tekort, omdat ik hier een paar eisen mis. Ik heb een afprong die nog niet aan de eisen voldoet, geen vluchtelement van hoog naar laag en nog geen reus voorover. Verder ging mijn brug redelijk, maar moest ik wel een losomhandstand teveel maken. Gelukkig geen val bij dit toestel. Het was een goede ervaring, maar geen wedstrijd om trots op te zijn... maar ik weet nu wel wat ik volgend jaar wil doen.
Deze week start mijn toetsweek en daar moet ik nog even hard aan werken, want tot nu toe weinig tijd gehad en ik wil wel graag met een goed rapport over naar VWO 4.

xx

                                                                                                                        BRONS meerkamp                                                            GOUD toestelfinale balk
foto's: Nathalie Kreuger

NK 1e divisie te Hoogwoud: BRONS bij de meerkamp; GOUD bij toestelfinale balk
Dit weekend ben ik samen met mijn ouders en kleine zusje afgereisd naar Hoogwoud voor het bondskampioenschap in de eerste divisie. Vorig jaar moest ik met een gebroken teen afhaken voor het NK; nu heb ik het goed kunnen maken! Ik had erg veel zin in deze afsluitende wedstrijd van het jaar en hoop
te mij te kunnen plaatsen bij de eerste tien van de wedstrijd. Bij de meerkamp startte ik op vloer. Dit ging heel goed en ik kreeg hier een hele mooie score van de jury, een 12,800 (het tweede cijfer van de wedstrijd). Dit was een heel goed begin. Sprong ging iets minder, maar toch stond ik na twee toestellen er goed voor. Brug vond ik spannend; maar dit keer ging alles goed en ik kreeg ook mijn verwachte uitgangswaarde. Ik was heel erg blij met mijn brugcijfer. Toen nog balk. Altijd spannend zo aan het eind van een wedstriid. Ik zou hier weer mijn losse loopoverslag en flik-salto turnen. Als mijn flik-salto goed zou gaan, zou ik in elk geval mijn acro-verbinding hebben. Ik had een wankeling na mijn gymnastische serie, maar de acrobatische elementen gingen goed en ik had geen val. Tevreden dus. Toen de uitslag: ik eindigde in de meerkamp op de derde plaats en mocht de bronzen medaille in ontvangst nemen. Totaal: 48,633 punten. Geweldig en dat op het NK! Mijn weekend kon nu al niet meer stuk.
Na deze wedstrijd zijn we na een bezoek aan KFC naar het hotel in Alkmaar gegaan waar we zouden overnachten. De volgende dag had ik pas 's middags mijn toestelfinale balk.  Ik kon dus rustig ontbijten en daarna zijn we nog heerlijk naar het strand gegaan om uit te waaien en een terrasje te pakken. Het weer was ook prachtig en het leek wel "vakantie". Het was fijn dat ik bij de toestelfinales niet alleen was. Yara had als jeugdturnster drie toestelfinales en Nienke was reserveturnster op twee toestellen en was dus ook aanwezig. Bij de wedstrijd voelde ik me heel ontspannen. Ik had de dag ervoor al goed gepresteerd, dus vandaag maar kijken of het weer goed zou gaan. Ik moest als eerste turnster op balk. Nou, het ging super! Wel een grote wankeling na mijn losse loopoverslag, maar verder behoorlijk strak geturnd. Mijn cijfer was een 12.100 en hiermee werd ik eerste. Ik ben nu bij de junioren Nederlands kampioen op balk!! 
De juniorturnsters die in de top tien geëindigd zijn, mogen nu ook deelnemen aan het grote NK turnen in Ahoy op 15 en 16 juni. Dus nog een extra wedstrijd in het vooruitzicht. De TCT-turnsters hebben allemaal heel goed gepresteerd en er stond een stukje in het Twente Journaal


Testles dansen: door naar de C4!!
Deze week had ik de testles van mijn vooropleiding dans van de Artez academie Enschede. Ieder jaar moet ik een testles doen (dit is een soort auditie) om door te mogen naar het volgende jaar. De testles ging goed en ik ben bevorderd naar de C4 dansklas.
We krijgen nog een lijst met de behaalde cijfers en ook nog ons gewone dansrapport.  Volgend jaar wordt dans een van de vakken uit mijn eindexamenpakket.  Ik heb gekozen voor het profiel natuur & gezondheid.

1/2 finale: xGeplaatst voor het NK 1e divisie en een toestelfinale balk
Op zondag  21 april 2013 was mijn halve finale turnen, helemaal in het plaatsje Leek bij Groningen. Het was een hele spannende wedstrijd, want er werd erg goed geturnd en bijna de helft van de turnsters zou na deze wedstrijdronde moeten afvallen. Ik begon bij sprong en heb hier een tsuki-gehoekt en gehurkt geturnd. Het was niet mijn beste sprong, maar mijn knie wil op dit moment nog steeds niet zo... Het tweede toestel was brug. Hier heb ik voor het eerst zolenhandstand geturnd. Bij het inturnen ging dit erg goed, bij de wedstrijd iets minder. Omdat ik toen niet helemaal tot handstand kwam, ging mijn wappertje minder goed en moest ik een tussenzwaai maken.
Daarna had ik balk. Dit ging goed. Mijn losse loopoverslag geturnd, maar niet in verbinding met flikflak. Daarom heb ik vervolgens dubbelflikflak geturnd om alsnog mijn acro-serie te halen. Als afsprong weer een arabier-strekschroef geturnd. Ik was blij dat dit weer goed ging (want na de gebroken teen bij dit onderdeel ben ik toch wat voorzichtiger geworden). Als laatste vloer. De vloer was erg glad en ik had nog behoorlijk last van mijn knie, waardoor voluit turnen toch wat moeilijker was.  Toch een redelijke oefening kunnen turnen. De cijfers waren allemaal ruim boven de 11 punten en daar was ik blij mee. Door mijn goede balk ben ik in de meerkamp op de zesde plaats geëindigd met 47,900 punten en heb ik ook een toestelfinale balk! Ik heb mij dus geplaatst voor het NK 1e divisie in Hoogwoud. Superblij !! De zaal was heel groot, daardoor was filmen moeilijk.


    foto: Nathalie Kreuger


School
Ondanks mijn drukke leventje met turnen en dansen, gaat het nog steeds goed op school. Ik heb mijn tweede rapport gehad van dit jaar. Geen enkele onvoldoende en een voortschrijdend gemiddelde van een 7,5.  Na de meivakantie nog mijn testles dans en dan weet ik of ik verder kan met dans en dit als een eindexamenvak mag kiezen in mijn vakkenpakket.

Muziek- en dansuitvoering in het Wilminktheater Enschede, 10 april 2013x
Woensdagavond was de grote muziek- en dansavond van het Kottenpark, waaraan de dansklassen van de vooropleiding dans altijd meedoen. 's Middags was de generale repetitie en 's ochtends waren we vrijgesteld van de lessen. Dit keer was het thema "Splash" en was de hele avond onder regie van Wil Boom, onze Jazz-docent. We mochten best veel optreden; dat was cool. Bij de dans van Youp mochten wij op de achtergrond castagnette spelen. Youp is een hele goede danser en het is heel leuk om daarbij te mogen zijn. Mijn eerste dans was een klassieke dans "Danseuses de Delphes" van Cathy. Daarna hadden we een Ierse dans onder leiding van Andras Asboth, de docent caractere. Iers dansen is best moeilijk, maar erg leuk om te doen. Na de pauze hadden we nog ons Jazz optreden "Belt Connection" op de muziek Psycho Killer van Talking Heads. Deze dans hadden we ook al een keer op de open dag uitgevoerd, maar het blijft een mooie dans. De andere optredens van dans en muziek waren ook geweldig om te zien en te horen. Als laatste voerden de dansers uit de hoogste klassen een dans uit die zij ingestudeerd hadden met Chantal de Vries van Introdans. Deze dans, "Beyond the Ball", was echt super, het klapstuk van de avond! Ik hoop dat wij als wij in het laatste jaar zitten ook zo'n kans krijgen. Voor een aantal dansers uit de hoogste klassen was dit de laatste muziek- en dansavond. Wij zullen hen volgend jaar missen.

1e Landelijke voorwedstrijd te Tilburg, 10 maart 2013

Deze eerste landelijke wedstrijd was voor mij in Tilburg, zo'n anderhalf uur rijden. Ik zat in de laatste ronde. Op dit moment heb ik weer regelmatig last van mijn rechterknie, voornamelijk na het springen op vloer. Het lijkt op de blessure die ik ook als pupil 1 heb gehad.  Het is natuurlijk niet zo gek als je zoveel danst en daarnaast ook nog turnt. Deze dag moest ik beginnen bij sprong en zou ik vloer het laatst hebben. Dat was wel fijn. Mijn sprong ging heel goed. Ik kreeg een 13.200, wat het derde cijfer van de wedstrijd bleek te zijn. Daarna ging ik door naar brug. Brug ging ook goed. Ik heb alles gehaald en ik had zelfs het tweede cijfer van de wedstrijd, een 10,467. Hier ben ik dan ook supertrots op.
Het volgende toestel was balk. Meestal gaat dit goed, maar vandaag zat het er niet in. Hoewel ik niet gevallen ben, he
b ik xwel mijn acrobatische verbinding gemist.  Ik had twee grote wiebels in mijn oefening; een na de losse loopoverslag en een na de salto achteruit. Jammer, want dat was niet echt nodig. Nog vervelender was, dat de jury (er zaten er vier!) een verkeerde uitgangswaarde in de computer heeft ingevoerd, een 2,5  in  plaats van een 3,5. Dit scheelt een punt!! Het cijfer dat ik kreeg was een 9,400, maar moest dus een 10,400 zijn. Dit is door de trainster gemeld en het bleek een typefout van de jury bij het invoeren van de cijfers te zijn. 
Met een wat minder goed gevoel ging ik naar vloer. Mijn vloer ging redelijk, maar kan beter; ik kreeg een 11, 800.
Helaas hebben ze het balkcijfer aan het eind van de wedstrijd niet meer gecorrigeerd, waar ik behoorlijk van baalde.  Ik eindigde op de achtste plaats, maar eigenlijk dus op de zesde plaats! In mijn resultaten vermeld ik dan ook de werkelijk behaalde cijfers! Ik hoop dat de cijfers na de briefwisseling 
alsnog gecorrigeerd worden. Gelukkig heeft deze juryfout geen gevolgen voor de doorstroming, want alle turnsters uit de 1e divisie zijn door naar de halve finale.
Tijdens deze wedstrijd zijn er ook hele mooie foto's gemaakt door Martin Koopman.  
Deze zijn te
bekijken onder het kopje media.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  foto: Martin Koopman

Een druk weekend: dansvoorstelling en 2xe plaatsingswedstrijd district Oost
Voor mij was het weekend van 19 en 20 januari een heel druk weekend. Zaterdag had ik in het muziekcentrum van Enschede een optreden van mijn vooropleiding dans. Mijn ouders en zussen kwamen natuurlijk kijken. 's Middags hadden we nog een generale repetitie, waarbij  nog foutjes gemaakt werden. 's Avonds verliep de voorstelling heel goed en hebben we geen fouten gemaakt. Het was super om zo op te mogen treden. Ook onze dansdocent Cathy was heel tevreden na het optreden. We kregen van haar ieder een roos. Van de organist, Gijs van Schoonhoven, kregen we ook nog allemaal een cadeaubon! Superleuk!
Mijn turnvereniging, TCT, had deze dag ook een voorstelling, de jubileumvoorstelling van TCT, maar hier kon ik niet aan meedoen, omdat mijn opleiding natuurlijk voor gaat.
De volgende dag, zondag, moest ik mijn tweede wedstrijd van het seizoen turnen. Ik had vanaf maandag niet meer kunnen turnen, dus hoopte ik maar dat alles goed ging. Ik moest beginnen bij brug. Dit vond ik 
wel fijn, want het blijft een lastig toestel. Brug ging goed, dus kon ik opgewekt naar balk. Balk verliep niet helemaal soepel. Ik had een paar wankelingen en moest een extra sprong turnen om mijn gymnastische verbinding te krijgen. Helaas viel ik bij de afsprong van balk. Wat er gebeurde weet ik niet meer precies, maar mijn schroef mislukte en hierdoor landde ik met een val. Bij balk dus veel dure punten laten liggen! En omdat balk een van mijn beste toestellen is, is dat erg jammer. Ik moest nu nog een goede vloer en sprong turnen. Vloer ging heel goed; hier had ik dan ook de eerste score: 12,500.  Als laatste nog sprong turnen.  Sprong ging ook goed.  Deze wedstrijd eindigde ik op een zesde plaats en dit betekende dat ik voor de districtsfinale op de vierde plaats stond. Deze wedstrijd waren er twee fotografen aanwezig en er zijn vast mooie foto's gemaakt.
En iedereen van de eerste divisie stroomt door naar de landelijke voorwedstrijden...


x    1e plaatsingswedstrijd district Oost, 1e divisie, 9 december 2012
Mijn eerste wedstrijd van dit seizoen was weer spannend. Er was best wat concurrentie, want er deden 23 junioren mee in de eerste divisie. Met mijn teen gaat het steeds beter. De pirouettes draai ik nu nog vaak op mijn linkervoet, omdat rechts soms nog pijnlijk is. Ook moest ik alles weer opbouwen. Ik heb zeker geen foutloze wedstrijd gedraaid, maar ik ben wel heel tevreden met alles wat weer goed ging. Sprong ging heel goed. Mijn tjuka-gehoekt was mooi hoog. Brug ging iets minder. Ik hing stil bij mijn wappertje (beetje jammer) en ik heb ook nog geen zolenhandstand geturnd. Maar dat komt in de loop van het jaar vast wel! Op balk heb ik door een wiebel mijn acrobatische serie gemist, maar ik ben niet gevallen en heb ook weer losse loopoverslag en mijn afsprong arabier-schroef geturnd. Daar ben ik blij mee. Over mijn vloer ben ik ook tevreden. Mijn series waren netjes en goed geturnd. En met deze wedstrijd eindigde ik op de derde plaats! Dit had ik echt niet verwacht en ik ben hier dan ook superblij mee; een goed begin van het nieuwe wedstrijdseizoen!


    Regionale groepsspringwedstrijd te Nieuwleusen, 27 oktober 2012
De eerste wedstrijd van dit seizoen was de springwedstrijd in Nieuwleusen. 's Ochtends had het jeugd C-team van Turncentrum Twente gesprongen en
 's middags waren de junioren van het A en B team aan de beurt. Net als vorig seizoen sprong ik in het junior A-team samen met: Nienke, Sietske, Fabienne,
Yara, Nikki, Femke en Indy. Wel fijn dat ik na mijn teenblessure weer zo goed hersteld ben, dat ik alles kon meespringen. Ook het aanlopen op de vloer gaat gelukkig weer goed. Net als vorig jaar waren we met ons team weer kampioen op tumbling! Met de drie springteams hadden we in totaal elf prijzen.
En... we hebben weer heel wat lol met elkaar gehad. 
 
x
Start van het nieuwe seizoen:
Mijn zomervakantie inTsjechië was heerlijk! Mooi weer en leuke dingen gedaan zoals: 
hyken, waterskieën, klimmen enz. Vooral het waterskieën vond ik super! Ik kon ook al snel een aantal rondjes skieën en dan is het echt leuk. 
Intussen is school ook al weer begonnen. En deze week, 21 september, ben ik geopereerd en is het schroefje uit mijn teen gehaald.  Ik hoop dat ik nu snel  weer helemaal voluit kan turnen en dansen. Ik was al weer aan het opbouwen, dus nu even een kleine tussenstop...


En voor de mensen die turnen een enge sport vinden...
Turnen is inderdaad heel eng!! (foto: turntoestellen in een verlaten school in Tsjechi
ë)Zoka
Een turnkamp was dit jaar geen mogelijkheid, omdat ik nog teveel last had van mijn teenblessure. Dus dit jaar ben ik weer een keer naar het zokakamp geweest. Nou, ik heb het superleuk gehad. De meiden in mijn mika-tent waren heel aardig en de leiding was ook heel leuk. De eerste dagen was het wel wat koud, maar woensdag, de dag dat we naar het zwembad gingen, was het prachtig weer. We hebben leuke spelletjes gedaan, zijn een keer naar de disco geweest en natuurlijk ook nog disco-gedouched. En een avond ADH (achter de heuvel). Het werd toen wel erg laat; het was drie uur voor we eindelijk in bed lagen, maar het was heel gezellig! In de gymzaal hebben we niet alleen geturnd, maar we kregen ook een superleuke les "touwtje springen". Iemand van de leiding deed dit als sport en dat is wel heel grappig.  Gelukkig kon ik al weer een beetje springen. Ook hingen er doeken waarin we acrobatische kunsten konden doen. En... de herenkip in de gelijke brug is me ook gelukt, supervet. Op de tumblingbaan lukt het me al weer aardig om series te springen; ik heb zelfs arabier-flikflak dubbelsalto gedaan. En op de balk lukte de flikflak ook al weer. Ik kwam wel heel moe thuis en moest eerst even bijslapen.
x
Rapporten...
Ik heb mijn school- en dansrapport gekregen. Allebei goed! Ik ben over naar 3 VWO zonder tekorten en met een gemiddelde van een ruime zeven.  Mijn dansrapport was ook heel goed; nog beter dan de vorige keer! Ik wist al dat ik over was naar de C3 klas, maar mooie danscijfers is natuurlijk ook heel leuk. Ik kan dus nu vakantie vieren!!!
 
Mijn gips is eraf, maar omdat ik nog een pinnetje in mijn teen heb, kan ik nog niet goed turnen. Ik kan niet afzetten en landen. Dat is balen, want ik wil zo graag! Wel probeer ik in de slaufjes zoveel mogelijk brug te turnen: losom handstanden, kip handstanden, stalders, reuzen voorover enz. En daarnaast doe ik veel kracht en lenigheid. In augustus heb ik een afspraak bij de orthopeed. Ik hoop dat het pinnetje er dan uit mag en dat ik weer voluit mag gaan turnen en dansen na de zomervakantie. Natuurlijk wil ik er volgend jaar weer voor gaan!
Ik krijg volgend schooljaar nog meer danslessen en we gaan dan ook oefenen voor een echte dansvoorstelling in de
Deventer schouwburg. We hebben nu ook een nieuwe danszaal. Die is echt heel mooi !! 


x
Kampweekend TCT
Het weekend van 29 juni tot en met 1 juli was er een kampweekend voor de wedstrijdturnsters van TCT. Het was op de boerderij van de opa en oma van Yara. Zij hadden een hele grote mooie schuur en het recreatiegebied was vlakbij. We hebben hele leuke spelen gedaan. Omdat ik nog steeds in het gips zat, kon ik niet met alles meedoen, maar met de meeste spelletjes wel. Het was heel erg gezellig!! Zondagmiddag was ook de afsluiting van het seizoen. Mijn moeder kwam samen met Renske. Hopelijk is er volgend jaar weer een kamp.  

Goed nieuws !!
Inmiddels heb ik loopgips gekregen en ben ik weer naar school geweest. Ik kreeg toen ook de uitslag van mijn testles dans:  Ik ben bevorderd naar de C3 dansklas. Ik heb mooie cijfers en bij de opmerkingen stond dat 
ik goed vooruitgegaan ben. Superblij dus! Aan het eind van het jaar krijg ik nog mijn tweede dansrapport, maar de uitslag van deze testles is natuurlijk het belangrijkst.  
                                           

met Chantal en Sietske

xx
Driedubbele pech... :
                                            - een zware teenblessure                                                                        
                                            - geen NK
                                            - geen toestelfinale op mijn verjaardag

Ik ben heel verdrietig, want het ging dit jaar echt top!


                                                                                                                                                                                                      2 Juni 2012:  geen NK, maar OK !
Uit de oude doos...
Hoe het allemaal begon! Een filmpje van het turnen bij Tenaco in de recreatiegymles.

Halve finale 1e divisie te Reusel, 21 april 2012; DOOR NAAR HET NK, 5e in de meerkamp en een toestelfinale vloer!
Zaterdagavond was voor mij de halve finale. Bij deze wedstrijd ging het om het plaatsen voor het NK 1e divisie en dan is het altijd wat spannender. De vorige wedstrijden had ik het goed gedaan, dus ik vertrouwde erop dat het nu ook weer goed zou gaan. Dit keer werd ik begeleid door Carlien.  Ik was de enige turnster van mijn vereniging in deze ronde, maar het was heel gezellig met Carlien.
Ik begon op vloer en dat ging heel goed. Later bleek dat ik op dit toestel zelfs net als de vorige keer eerste ben geworden! Daarna sprong. Ik moest nu twee verschillende sprongen doen, omdat ik mij anders niet zou kunnen plaatsen voor de toestelfinale sprong. Ik deed een tsuka-gehurkt en een tsuka-gehoekt. De laatste sprong leverde de meeste punten op en werd dus geteld. Daarna brug. Hier maakte ik helaas weer een foutje, waardoor ik een tussenzwaai moest maken na mijn wappertje. Jammer, maar toch nog een redelijk cijfer en tiende op dit toestel. Als laatste balk. Als ik bij mijn flikflak-salto zou staan, dan zou ik mijn losse loopoverslag doen... Ik moest na mijn pirouette de balk jammer genoeg verlaten, maar bij mijn flik-salto en mijn losse overslag stond ik!!! En zelfs nog een 11,800 op balk ondanks de val. Ik had hier het zesde cijfer, waar ik dus heel trots op ben.
Deze wedstrijd eindigde ik in de meerkamp op de vijfde plaats!  Als eerste jaars juniorturnster ben ik hier heel blij mee, want het niveau waarop geturnd wordt, is echt heel hoog. Ik ben dus door naar het NK 1e divisie op 2 juni !!
Op vloer was ik op de gedeelde eerste plaats geëindigd en dus een toestelfinale vloer. En ondanks mijn val op balk, ben ik op dit toestel reserveturnster bij de toestelfinales. De toestelfinale vloer is alvast een verjaardagscadeautje, want deze wedstrijd is op 3 juni, mijn verjaardag!

Muziek- en dansuitvoering in het Wilminktheater Enschede, 11 april 2012
Net als vorig jaar mochten alle muziek- en dansleerlingen  weer optreden in de schouwburg van Enschede. Dit jaar was het thema  "Crazy Vibrations".
Met onze C2 dansklas deden we mee aan twee dansen. De eerste dans "Michael" was een moderne dans gemaakt door Yanaika Holle en de tweede dans was  "Hota Aragona". Deze dans hadden we geleerd bij caractere van Andras Asboth.  Het was de einddans van de avond. Het was geweldig om mee te doen en we kregen zo'n groot applaus aan het eind van de avond! Dat is echt bijzonder om mee te maken. Iedereen heeft heel goed gedanst en mooie muziek gemaakt! Aan het eind kreeg iedereen nog een roos uitgereikt. Het was in een woord fantastisch!!
Op de site van het Kottenpark staat ook een verslag Kottenpark vibreert in het Wilminktheater Enschede.

Allemaal nieuwe elementen oefenen...
In het weekend van 24 maart mochten Chantal en ik met Jeroen mee naar een scholing over salto's. Het was echt super leuk. We mochten ook op de grote trampoline met gordel verschillende sprongen doen. Ik deed toen dubbelschroef gestrekt, maar had veel vaart en maakte daarna nog een salto, een soort mouchina. Aan het eind kregen we van Floortje een presentje. Ik bleef daarna bij Chantal logeren en dat is ook altijd heel gezellig!
In de training ben ik van alles aan het oefenen.
Bij sprong heb ik yourchenko gehoekt doorgesprongen; dit gaat al goed.  De zolenhandstand gaat nu bijna altijd goed en op brug ben ik nu ook overzwaaitje aan het oefenen en ik heb dubbelsalto af gedaan tot stand.  Op balk ben ik bezig met losse overslag. Deze gaat al goed en Nathalie heeft mijn losse overslag-flikflak gefilmd. Natuurlijk blijf ik ook mijn flikflak-salto oefenen. Deze gaat steeds beter. Ik vind het altijd heel erg leuk om nieuwe dingen te doen!! Van de trainers mag ik nu zelf nieuwe elementen opzoeken op You Tube die ik graag wil leren; dat is echt vet!! Deze week de losse overslag-flikflak ook al met een dun matje geoefend! Jan heeft dit op de video vastgelegd. Een mooie blooper is er ook; die staat bij de filmpjes gemaakt tijdens de trainingen.

1e Landelijke voorwedstrijd te Wieringerwerf
Voor de eerste landelijke voorwedstrijd moesten we helemaal naar Wieringerwerf. Deze wedstrijd zouden alle turnsters van de eerste divisie doorstromen naar de halve finale. Voor mij was dit een reden om wat nieuws tijdens mijn wedstrijd uit te proberen.  Mijn eerste toestel was balk. Hier zou ik voor het eerst flikflaksalto doen. Dit lukte, maar direct daarna moest ik de balk verlaten; een val dus! Jammer, maar ik heb het element nu wel een keer in de wedstrijd gedaan. Helaas viel ik daarna ook nog een keer bij de gesloten flikflak. Op balk had ik dus nogal wat punten laten liggen. Daarna had ik vloer. Mijn oefening ging goed en ik behaalde tot mijn verbazing de hoogste score op vloer, een 13,050! Super dus! Sprong ging ook goed; hier kreeg ik een 12,650, het tweede cijfer van de wedstrijd. En na deze drie toestellen stond ik op de eerste plaats.  Toen nog brug turnen. Dit ging helemaal mis. Bij mijn eerste opzwaai handstand had ik teveel vaart, waardoor ik doorschoot en nog snel een halve draai probeerde te maken. Ik raakte daarbij de vloer, maar kon nog wel doorturnen. Toen nog een val na het wappertje, wat in de training vrijwel altijd goed gaat... en de vorige twee wedstrijden ook gewoon goed ging. Ik baalde dan ook behoorlijk dat ik zo terugviel naar de zesde plaats. Volgende keer dus goed opletten bij brug.  Op naar de volgende wedstrijd.

School en dansen ...
Inmiddels heb ik zowel mijn schoolrapport als mijn dansrapport gekregen. Allebei mijn rapporten zijn heel goed! Vooral met mijn goede dansrapport ben ik heel blij. De extra testles die ik in december zou krijgen, is niet meer doorgegaan en mijn docente klassieke dans, Nada Belada, vond dat ik heel goed vooruit was gegaan! Ook caractere gaat veel beter dan vorig jaar.  We gaan nu werken aan dansen voor de jaarlijkse dansvoorstelling. Hier heb ik heel veel zin in.

NK groepsspringen Junioren te Lemmer, 11 februari 2012x
De laatste springwedstrijd van dit seizoen was voor mij het NK groepsspringen. Met het junioren A-team hadden wij ons voor alle toestellen geplaatst. Dat was op zich al een hele prestatie. Vergeleken met de andere juniorenteams hebben wij wel de jongste springsters. Ik was met mijn 13 jaar oud de oudste van de springploeg. Vandaag hadden we wel wat pech, wat meer vallen dan anders! Lushan was geblesseerd door een actie op het ijs en kon vandaag niet meedoen.  Uiteindelijk zijn we met de junior A ploeg, vier keer tweede geworden. Bij tumbling hebben we het heel goed gedaan. Op dit toestel zijn we met een ruime voorsprong van 4 punten Nederlands Kampioen geworden. Dit was ook de hoogste dagscore die door de dames behaald is. De algemene hoogste dagscore werd deze dag behaald door de enige deelnemende mannenploeg. Toch kunnen we als vereniging terugkijken op een goed springseizoen! Het junioren B-team scoorde ook nog eens drie keer zilver. Als vereniging konden we dus met 7x zilver en 1x goud naar huis.
Omdat het prachtig schaatsweer was, ben ik 's middags met mijn ouders en zussen aansluitend in Lemmer gaan schaatsen. Dit was heel gezellig! Na zo'n drukke dag met springen en schaatsen, voelde ik 's avonds wel mijn enkels
goed!
En er stond ook nog een stukje in de Tubantia.
                                                                                                                                                                                                                                        foto: Jan de Koning

Twee dansvoorstellingen op de open dag van het Kottenpark
Op zaterdag 4 februari deed ik mee aan de dansvoorstellingen tijdens de open dag. Wij moesten om 10.00 uur op school zijn om ons voor te bereiden op ons optreden. 's Middags moesten we twee keer optreden. Wij deden een Jazz-dans en ook nog een dans van caractere. Het was heel erg leuk om op te treden en het ging ook goed. Mijn vader en mijn jongste zusje hebben gekeken. Helaas mag je tijdens de show niet filmen, dus kan ik geen filmpje op mijn site zetten. Misschien zijn er nog foto's gemaakt, maar dat is even afwachten.
                                                                                                                                                                                                                                                             

                                                                                                                                                                                                                                                                 berichtje Tubantia 23 jan 2012
x
x
2e plaatsingswedstrijd district Oost (districtsfinale) 1e divisie, Deventer  22 januari 2012

Op zondag 22 januari was al weer de tweede plaatsingswedstrijd 1e divisie. Als juniorturnster zat ik in de tweede wedstrijdronde. Nienke, Yara en Chantal waren al in de eerste ronde geweest. Nienke had deze wedstrijd op haar verjaardag! Gisteren zijn de nieuwe verenigingspakjes uitgedeeld en vandaag turnden wij dus voor het eerst in dit nieuwe pakje.
Ik was met Ammelie en Indy in de tweede ronde aan de beurt.  Vandaag waren Nathalie en Carlien mee als trainsters. Dit keer moest ik beginnen op vloer. Ik deed een goede vloer. Ik was vooral tevreden over mijn pirouettes, die ik deze keer heel zuiver geturnd heb. Wel stapte ik stomgenoeg weer twee keer buiten de lijn (Toch nog een 12,000 !). Hier moet ik volgende keer wel op letten. Mijn sprong ging super. Ik kreeg een 12,600; het eerste cijfer van de wedstrijd. Ook mijn brug ging goed. Bij de losom-handstand klapte ik bijna om, maar ik heb het gelukkig kunnen corrigeren. Mijn brugcijfer was een 11,500 (derde plaats). Als laatste had ik balk en dat ging ook heel goed. Hier had ik zelfs de eerste score van de wedstrijd, een 12,350.  Drie cijfers boven de 12 punten! Ik eindigde net als de vorige keer op de tweede plaats.
Eva Vissers van de Hazekamp was derde en Demi van Hummel, ook van de Hazekamp was eerste. Ook Ammelie en Indy zijn weer in de prijzen gevallen: allebei een eerste plaats in hun categorie.  En we gaan allemaal door naar de landelijke wedstrijden. Alle TCT-turnsters hebben het dit weekend weer goed gedaan!
Er waren twee fotografen in de zaal, dus er zullen ook nog wel mooie turnfoto's volgen.

    Eline Groen     Demi van Hummel     Eva Vissers

Kerst bij TCT

xx
Zondag 18 januari was het bij TCT kerstfeest. We hadden lootjes getrokken om kleine cadeautjes voor elkaar te kopen en er een gedicht bij te maken. Dit is elk jaar weer heel gezellig. Aansluitend hebben we een heerlijk kerstbuffet gehad. Er was allerlei lekkers te krijgen en met de meiden was het ook supergezellig.
Op tweede kerstdag hadden we nog een kersttraining. We begonnen met een spelletje en hebben ook acro-turnen gedaan. Geert de Wilde was ook weer aanwezig en hij heeft de verschillende groepjes gejureerd. Het groepje van
Amy had dit keer gewonnen. Carlien had haar kerstmanpak aan en we zijn natuurlijk met deze kerstman op de foto gegaan.

            Indy, kerstvrouw Carlien, ik


NK individueel spri
xngen te Twello, 17 december 2011

Zaterdag 17 december was het NK springen. Dit was voor mij lekker dichtbij, namelijk in Twello. 's Ochtends hadden de jeugdturnsters hun NK groepsspringen, maar ik ben inmiddels juniorturnster. Ik was deze dag niet helemaal in vorm, want ik had last van een stijve nek. Toch ging ik het deze dag proberen.
Van TCT was ik de enige juniorturnster die meedeed aan het NK individueel springen. Ik moest drie toestellen turnen: tumbling, trampoline en trampoline pegasus. Tumbling ging heel goed en op dit toestel ben ik met een grote voorsprong van meer dan twee punten Nederlands Kampioen bij de junioren geworden. Bij trampoline maakte ik een fout bij mijn laatste sprong, maar hier werd ik toch nog vierde. Mijn dubbelsalto uit trampoline ging heel goed. Bij pegasus ging het minder goed. Ik vind de draaien over de pegasus altijd lastig en hier had ik twee keer een val bij de landing. Wel deed ik een mooie tsuki gehoekt!.  Voor deze sprong had ik bij het onderdeel Pegasus springtoestel de hoogste uitgangswaarde en de hoogste punten. Het was wel een heel gezellige dag. Er waren veel jeugdturnsters en we hebben elkaar aangemoedigd.  Er zijn door TCT veel prijzen gehaald bij het individueel springen.


1e plaatsingswedstrijd district Oost, 1e divisie, 11 december 2011

xxDit jaar ben ik eerste jaars juniorturnster en deze wedstrijd was de eerste turnwedstrijd van het nieuwe seizoen. Deze wedstrijd was in sporthal Veldwijk in Hengelo en werd door onze eigen vereniging georganiseerd. Dat is extra leuk, want dan krijg je veel aanmoediging tijdens de wedstrijd. In mijn niveau zouden er 20 turnsters meedoen; best een grote groep. Deze wedstrijd werd ik begeleid door trainers Nathalie en Jeroen.
Ik moest bij balk beginnen. Dit ging goed, zonder vallen en weinig wiebels. Ik heb bij balk nog geen nieuwe elementen gedaan, want daar ben ik nog mee aan het oefenen in de training. Ik deed net als
vorig jaar een salto achterover op balk, een acro-serie flikflak-gesloten flikflak en arabier-hele schroef af. Ik kreeg hier het derde cijfer van de wedstrijd. Daarna had ik vloer. Ik heb een nieuwe vloeroefening gemaakt en deze kon ik nu voor het eerst laten zien. 
In de training had ik deze nog niet zoveel kunnen oefenen, dus dat was best spannend. Ik had helaas wat teveel vaart na mijn eerste serie, waardoor ik buiten de lijn liep en wat mij 0.3 neutrale aftrek kostte. Hierdoor eindigde ik bij vloer op de negende plaats, waar ik zonder lijnfout derde geweest was. Ik was verder heel tevreden over mijn vloeroefening. 
Als derde toestel had ik sprong. Ik werd hierbij gecoacht door Jeroen. Ik deed net als vorig jaar twee keer tsuka-gehoekt en had hier het vierde cijfer van de wedstrijd.
Als laatste nog brug. Dit ging gelukkig ook goed. Ik deed voor het eerst losom-handstand-halve draai in mijn oefening. Mijn wappertje in de oefe
ning ging ook goed. Ik kreeg hier een 11,300, de zesde plaats, en was hier heel blij mee. 
Bij de uitreiking bleek ik tweede te zijn! Ik had dit niet verwacht. Ik ben dus superblij met dit eerste wedstrijdresultaat als juniorturnster!! De medaille werd uitgereikt door Geert de Wilde, erelid van Turncentrum Twente. Lynn Groote Schaarsberg van Turnschool Rijssen was eerste en Demi van Hummel van de Hazenkamp was derde. Van TCT was Ammelie bij de senioren eerste en Indy bij de pupillen 2 talenten eerste. Allemaal gefeliciteerd!!


Nederlands Kampioen Airtumbling springen - dames Junioren        Bocholtz 26 november 2011
xx
Sprongserie 1
Sprongserie 2


NK Airtumbling springen te Bocholtzx
Op 26 november 2011 was het Nederlands Kampioenschap Airtumblingspringen te Bocholtz. Bocholtz ligt helemaal in Zuid-Limburg, dus best een eindje weg. Ik ben de avond ervoor al met mijn moeder naar Bocholtz gereden en heb genoten van Bed and Breakfast in Reijmerstock. Het was voor mij daardoor de volgende ochtend relaxed. Na een heerlijk ontbijtje zijn we naar de sporthal gereden. 's Ochtends hadden de jeugdmeisjes hun individuele springwedstrijd en moest ik met het Junior A-team springen. We hebben het heel goed gedaan en zijn met ons team Nederlands Kampioen Junior geworden. Mijn team bestond uit: Eline, Nienke, Sietske, Yara, Chantal en Indy. Het jeugd A-team is ook Nederlands Kampioen geworden. Bij het jeugd individueel springen werd Yara Nederlands Kampioen en behaalde Chantal de tweede en Nienke de derde plaats. Een heel TCT-podium!
's Middags was het junior B-team aan de beurt. Zij hebben het ook heel goed gedaan en zijn op de tweede plaats geëindigd.
Dit jaar ben ik voor het eerst juniorspringster en moest ik dus 's middags mijn individuele wedstrijd doen. De meeste meisjes van mijn springteam waren inmiddels al vertrokken omdat zij het individueel springen al achter de rug hadden en het natuurlijk een lange reis naar huis was vanuit Bocholtz.
Mijn individuele wedstrijd ging super! Vooral mijn eerste serie was heel mooi! Beide sprongseries hadden een moeilijkheidswaarde van 2,7 punten. Voor de eerste serie kreeg ik een 10,15 en voor de 
tweede serie een 9,85.  
Met de totaalscore van 20 punten ben ik Nederlands Kampioen individueel springen bij de junioren geworden!  Op de tweede plaats eindigde Iris van Huizen van KEV Vriezenveen en op de derde plaats Anna Reijerman van Cleton Sport Apeldoorn.


De 4 toppers in Oss en een flashmob dans in Enschede
Het nieuwe seizoen is weer begonnen. 
Op zaterdag 8 oktober was er een gezelligheidswedstrijd waaraan vier verschillende groepen meededen: acrogym, groepsspringen, rhönradturnen en trampolinespringen. Een dag vol fun die ook nog afgesloten werd met een gala. Ik deed mee met de seniorengroep A-groep tumblingspringen. We hadden maar een tegenstander en werden eerste. 's Ochtends heb ik ook nog ingevallen bij trampolinespringen en trampoline-pegasus.
's Avonds was er een gala waar Boy Looijen en een paar acro-groepen die meegedaan hebben met Hollands Got Tallent, optraden. Ik heb toen een handtekening van Boy gekregen. Het was een supershow. Natuurlijk is dit evenement op KNGU-TV geweest.
Donderdagavond 13 oktober, heb ik met alle dansers van de vooropleiding dans van de Artez-academie meegedaan aan een flashmob dance (2e filmpje). Dat was echt grappig om te doen. Eerst zaten we gezellig verdeeld over de terrasjes op de Oude Markt in Enschede. Gelukkig was het goed weer. De mensen keken heel verbaasd toen er onverwachts gedanst werd en we kregen dan ook een groot applaus na afloop. We hebben twee keer opgetreden.  Het optreden was ter ere van het 50-jarig bestaan van de dansopleiding.
 
x
Bondsfinale, NK Jeugd 1e divisie 2011
Op zaterdag 28 mei  was de bondsfinale van de eerste divisie. Ik moest in de tweede ronde turnen en beginnen bij brug. Dit ging niet helemaal lekker. Mijn opzwaaien waren niet allemaal tot handstand en ook moest ik bij het wappertje een tussenzwaai maken om de kip naar boven te halen. Ik begon dan ook met lage punten op brug: 9,200. Daarna had ik balk. Dit ging beter.  Helaas niet helemaal foutloos, want na de salto moest ik de balk verlaten. Het was verder wel een mooie oefening want ik kreeg een 11.133 en had hier met val toch nog het achtste cijfer van de wedstrijd. Toen moest ik naar vloer. Dit ging ook goed vandaag en ik had hier een heel mooi cijfer: een 12.400 en was hier zevende van de wedstrijd. Als laatste nog sprong. Dit gaat meestal wel goed en vandaag ook. Ik kreeg een 12.500, waar ik heel tevreden mee was. Ondanks mijn lage brugscore eindigde ik netjes in het midden op de achttiende plaats.
Ik heb laten zien dat ik nog steeds goed in de eerste divisie mee kan komen! Wel moet ik komend jaar hard aan mijn brug blijven werken.xKoninginnedag
Op koninginnedag hebben wij met alle turnsters van Turncentrum Twente een demo gedaan in het centrum van Hengelo. Wij mochten allerlei series springen op de opblaasbare tumbling en we hebben minitrampoline gesprongen. Ook dubbelsalto !! 
Wij deden drie keer een voorstelling met tussendoor steeds een pauze.  In een van de pauzes hebben we onze nagels nog mooi laten lakken.
De hele dag was het zonnig weer en dat was super. Mijn moeder en Renske waren deze 
dag mee; mijn vader was ziek en moest dus jammer genoeg thuis blijven. Na afloop van de demo ben ik nog met Chantal naar de kermis geweest. We hebben in de Octopus gezeten en in de Swing Bob. Dat was echt vet cool !! Daar kwam ik ook de andere meiden van TCT weer tegen.  Het was een hele leuke dag!!

Muziek- en dansuitvoering in de schouwburg Enschede, 16 april 2011
Omdat ik dit jaar op de vooropleiding dans van het conservatorium Enschede zit, heb ik zes danslessen per week: drie keer klassiek, een keer modern, een keer Jazz en een keer caractere (werelddans). Jazz en modern vind ik het leukst. Caractere het moeilijkst. Deze zaterdagavond was de officiele uitvoering van alle muziek- en dansklassen van de vooropleiding. Met onze jaargroep deden wij een Jazz-dans onder leiding van Wil Boom (onze dansleraar). Ook deden wij nog mee aan de finaledans caractere. Overdag hadden we de generale repetitie in de schouwburg. Dat was toch heel anders dan in onze oefenruimte.  Er zijn toen ook foto´s gemaakt. ´s Avonds om acht uur begon de uitvoering. Ik vond het spannend maar ook heel leuk om mee te doen. Grappig is dat je door het vele licht op het podium het publiek helemaal niet kunt zien. Daardoor waren mijn zenuwen snel verdwenen. Het was ook heel leuk dat mijn opa en oma helemaal uit Rotterdam gekomen waren om naar de voorstelling te kijken. Omdat de voorstelling tot 23.00 uur duurde, hebben zij daarna bij ons gelogeerd. Mijn vader en zussen konden helaas niet kijken, want Saskia moest dezelfde avond haar halve finale turnen in Twello. Het was heel erg leuk om mee te doen aan deze dansvoorstelling!! 

Halve finale in Volendam, 3 april 2011, Volendam
Zondag had ik opnieuw een wedstrijd. Dit keer gelukkig al in de tweede wedstrijdronde. Omdat het de plaatsingswedstrijd voor het NK 1e divisie was, was het spannender dan de wedstrijden daarvoor.  Ongeveer de helft van de turnsters zou zich kunnen plaatsen voor het NK. Het was zeker niet mijn 'droomwedstrijd'. Door de spanning ging alles net wat minder goed dan normaal. Net als de vorige wedstrijd moest ik op vloer beginnen en weer als eerste turnster van mijn groepje. Ik deed een redelijk goede vloer, maar heb hier toch wel wat kleine puntjes laten liggen. Het tweede toestel was sprong; een tsuka gehoekt. Op zich ging de sprong goed, maar wel minder goed dan de vorige wedstrijd. Brug ging ook redelijk. Wel jammer dat ik mijn wappertje-kip niet goed door kon turnen, maar tijdens het inturnen heb ik deze wel kunnen laten zien. Als laatste weer balk. Bij balk, mijn beste toestel, had ik dit keer een paar flinke wiebels, maar geen val. Hierdoor heb ik mijn acrobatische serie gemist en moest ik bij mijn gymnastische serie een extra element turnen om alsnog mijn verbinding te hebben. Wel jammer omdat ik balk ook al een paar keer foutloos heb gedaan (vorige keer was ik hier eerste). Deze wedstrijd deed ik voor het eerst arabier-hele schroef gestrekt af. Dit lukte  met een nette landing.
Geen superwedstrijd, maar met een veertiende plaats door naar het NK 1e divisie, waar ik natuurlijk heel blij mee ben. Maar voor het NK heb ik eerst nog mijn eerste officiele dansuitvoering van de vooropleiding dans (Artez Academie) in de grote zaal van de schouwburg in Enschede. Ook hiervoor ben ik hard aan het oefenen.

Eerste landelijke voorwedstrijd, 6 maart 2011, Opmeer
Zondag 6 maart was de eerste landelijke voorwedstrijd.  Mijn zus moest deze wedstrijd in dezelfde ronde, andere baan turnen, dus dit was wel erg handig. Dit keer moest ik beginnen bij vloer. Ik was de eerste van de groep die op vloer moest beginnen en dat vind ik nooit zo fijn. Mijn vloer ging best goed, maar het cijfer was wel een stuk lager dan bij de afgelopen districtwedstrijden. Misschien kwam dit ook wel omdat ik als eerste moest.  Het tweede toestel was sprong. Dit ging super, een 13.000, het tweede cijfer van de wedstrijd. Bij brug maakte ik een val. Ik sloeg over bij de losom-handstand aan de hoge. Dit gebeurt eigenlijk nooit meer in de training, dus wel jammer. Omdat mijn oefening verder netjes was, toch nog een redelijk cijfer.  Ik ben blij dat ik mijn reus-reus-strek weer goed geturnd heb. Het laatste toestel was balk, mijn lievelingstoestel. Dit ging super. Bijna geen wiebels en geen enkele val. Ik was op dit toestel dan ook eerste met een 12,050 !!
Uiteindelijk eindigde ik op de zesde plaats, waarmee ik zeker tevreden kan zijn.
Wij waren heel laat thuis omdat de wedstrijd om kwart voor vijf 's middags begon en pas om negen uur 's avonds was afgelopen.  Ik kan wel terugkijken op een goede wedstrijd. 
Mijn zus heeft het ook heel goed gedaan. Wij zijn beiden door naar de halve finale.

NK groepsspringen Junior A, Dordrecht 12 februar
xi 2011: 3x Nationaal Kampioen!

Omdat er dit jaar een aantal turnsters geblessee
rd is geraakt, moesten wij met een paar jeugdturnsters invallen bij het juniorenteam. De junioren hadden zich geplaatst op vier toestellen: pegasus-minitrampoline, pegasus plank, tafel-minitrampoline en tumbling. We moesten dus voor het eerst tafel-springen: spannend en leuk! Op drie toestellen werden we eerste en nationaal kampioen Junioren: pegasus-plank, tumbling en tafel-minitrampoline. Op een toestel, pegasus-minitrampoline, werden we tweede. Daarnaast bleken we met ons team ook nog bij twee toestellen de hoogste dagscore gehaald te hebben: pegasus-plank en tafel-minitrampoline. Twee grote wisselbekers. We hadden het dus hartstikke goed gedaan.
De senioren hadden ook drie nationale titels en ook twee keer een hoogste dagscore, bij tumbling en pegasus-trampoline. TCT ging dus met heel veel prijzen naar huis!
Omdat we nu toch in de buurt van Rotterdam waren, ben ik 's avonds naar de verjaardag van mijn vriendin in Rotterdam geweest en heb daar een nachtje gelogeerd. Mijn moeder heeft bij opa en oma in Capelle overnacht.
Een supergezellig weekend. Nu nog een weekje school en dan voorjaarsvakantie!

2e plaatsingswedstrijd district Oost, districtsfinale 1e divisie, 30 januari 2011
Deze tweede turnwedstrijd was in Deventer, dicht bij huis. Ik moest weer tegen dezelfde 25 turnsters als de vorige keer turnen. Dit keer moest ik beginnen bij balk. Dat is altijd spannend. Mijn balk ging goed. Helaas wel een val na mijn flikflak-gesloten flikflak. Jammer, want nu werd mijn acroserie ook niet meer geteld. Verder ging alles goed. Bij mijn salto op balk stond ik net als de vorige keer zonder een wiebel en verder alles ook strak geturnd. Met een val bleek ik toch nog 11,400 punten gescoord te hebben, zesde op dit toestel.  Daarna mijn vloer.  Eigenlijk ging alles op vloer goed. Ik had dan ook een mooie score, een 12,150, de vijfde plaats.  Het derde toestel was sprong.  Mijn tweede tsuka- gehoekt sprong was het beste. Hier kreeg ik 12, 250 punt. Het vierde cijfer op sprong. Na deze drie toestellen stond ik in totaal op de eerste plaats. Het werd spannend.  Het begin van  mijn brug ging foutloos, maar toen... ik durfde mijn afsprong niet meer. Ik deed wat extra reuzen en nog steeds durfde ik mijn afsprong niet. Na een stop en veel aanmoediging vanuit het publiek heb ik uiteindelijk toch mijn afsprong gedaan.  Ik kreeg een 9,200 voor mijn brug.  Ik daalde van de eerste naar de negende plaats. Jammer dus! Voor de districtsfinale eindigde ik als vierde; net geen podiumplek.
De doorstroming is inmiddels ook bekend gemaakt en ik ga als tweede jeugdturnster, met 92,350 punten door naar de eerste landelijke voorwedstrijd.

Artikel in het Gymmagazine.
Na dit fantastische weekend is er ook nog een artikel over het NK groepsspringen in het Gymmagazine verschenen met een mooie foto van onze twee TCT jeugdteams (A en B).
Turncentrum Twente heerst op NK

NK individueel springen, Jeugd A, Sittard 18 december 2010: 
Nederlands Kampioen op tumblingx
's Middags was het individueel springen op drie toestellen: trampoline, trampoline-pegasus en tumbling. Op trampoline en trampoline-pegasus moest ik drie verschillende sprongen laten zien waarvan de scores opgeteld worden. Op tumbling ging het om twee sprongseries.
Op trampoline gingen alle drie de sprongen goed. Ik deed drie verschillende schroeven: heel, anderhalf en dubbel schroef. Bij dit toestel werd ik tweede. Sietske van Goor, mijn turnmaatje, haalde het goud binnen en Yara behaalde het brons. Bij trampoline-pegasus deed ik half-in-half-uit, tsuka-gehurkt en tsuka-gehoekt. De eerste en de laatste sprong gingen heel goed, maar bij de tsuka-gehurkt (die ik eigenlijk nooit spring), raakte ik in de war waardoor ik raar draaide en mijn trainer bij de landing moest ingrijpen, wat een 0 voor mijn tweede sprong betekende. Hier uiteraard geen kans meer op een medaille. Bij tumbling ging het super. Ik deed twee series met een hoge uitgangswaarde.
Mijn eerste serie was:
hurksalto-uitstap-arabier-flikflak- dubbel schroef. (MW: 2,3)
Mijn tweede serie bestond uit: 
streksalto-uitstap-arabier-flikflak anderhalve schroef.  (MW: 2,3)                                                                          
Hier werd ik eerste en Nationaal Kampioen op tumbling!! Ook hier stond ik weer op het podium samen met mijn twee turnmaatjes Yara en Sietske, die zilver en brons behaalden.

NK groepsspringen Jeugd A, Sittard 18 decembxer  2010:  4 x Nationaal Kampioen !!

Vrijdagavond na de training ben ik met mijn moe
der richting Sittard gereden. We hebben daar in Munstergeleen overnacht: bed and breakfast. We hadden een goed bed en kregen een heerlijk ontbijt en ... ik hoefde 's ochtends niet vroeg mijn bed uit en dat is fijn. Nienke heeft haar vinger gebroken en zit nu in het gips en daarom moest Nikki voor haar invallen. Voor haar en voor ons best een beetje spannend hoe het zou gaan. Nikki had namelijk maar een keer met ons mee geoefend.
's Ochtends was het groepsspringen.  Met het jeugd A-team werden we 
op alle vier de toestellen Nationaal Kampioen : plank - kast, trampoline, tumbling en trampoline - pegasus. Aan het eind kregen we ook nog te horen dat we de hoogste dagscore hadden behaald en daarmee de Geert de Wilde Wisseltrofee gewonnen hadden.
Omdat Geert de Wilde erelid van TCT is, was dit heel leuk voor onze vereniging. Het jeugd B-team deed het ook heel goed en werd drie maal nationaal kampioen in hun klasse.

Mijn eerste rapport en kerstvakantie...
Mijn eerste periode op de middelbare school zit erop. Het is heel goed gegaan. Ik zit nu in de brugklas havo-VWO en heb mijn eerste rapport gekregen en sta gemiddeld een 8! Ik wil graag naar het VWO, want ik wil nog steeds architect worden en het lijkt erop dat dit gaat lukken. Nu even lekker vakantie vieren en ontspannen! De vakantie begint met het NK groeps- en individueel springen en dat is een leuk begin!

1e plaatsingswedstrijd district Oost, 1e divisie, 12 december 2010:  GOUD !!x
Op 12 december was de eerste turnwedstrijd van dit seizoen. In mijn categorie, jeugd niveau 4, deden 25 turnsters mee. 
Ik moest bij brug beginnen. Mijn oefening ging heel goed. Ik haalde mijn losom tot handstand en mijn kip-handstand-halve draai.  Ook het reuzen ging goed. Ik deed nog geen wappertje in mijn oefening omdat ik af en toe nog stil hang. Hierdoor mis ik nog een bijzondere eis, maar ik had toch het derde cijfer op brug vandaag. Een 10,750. Daarna was balk aan de beurt. Dit ging echt TOP !! Bijna geen wiebels: een mooie strakke salto op balk met perfecte landing en ook mijn gymnastische serie en mijn acrobatische serie loopflikflak - gesloten flikflak ging super. Bij mijn arabier-strek af, had ik een foutloze landing. Ik had dan ook een hele hoge score: 12,350 en ik was tweede op dit toestel !! Zo kon ik met een heel goed gevoel naar vloer. En vloer ging ook heel goed! Bij anderhalve schroef stond ik keurig. Een 12,100 . Na de eerste drie toestellen stond ik op de derde plaats. Toen nog sprong. Het inturnen van de tsuka ging niet helemaal goed. Ik had steeds wat teveel vaart. Bij de wedstrijd ging het beter. Niet zo goed als bij het NK vorig jaar, maar toch een hele goede sprong, een 12,150, het vijfde cijfer. Toen kwam de uitslag. Ik werd deze wedstrijd eerste !!!  Marinka Mullink van Tempora werd tweede en Eva Vissers van de Hazenkamp werd derde. Mijn turnmaatje Nienke heeft het als jeugd-1 ook fantastisch gedaan, want zij eindigde op de negende plaats.
Deze uitslag had ik totaal niet verwacht.  Mijn moeder had geen fototoestel bij zich en onze trainsters ook niet. Gelukkig heeft
de moeder van Danique Jannink vanaf de tribune nog snel een foto gemaakt en ook heeft een trainster van Enter, Carolien Visser nog een paar foto's gemaakt.  Deze stuurt ze naar mijn trainster.

NK airtumbling groeps- en individueel springen te Goes
Vrijdagavond ben ik bij Chantal blijven slapen omdat wij de volgende dag om 5.00 uur 's ochtends met alle teams van TCT met de bus naar Goes zouden vertrekken. De jeugdmeisjes deden allemaal mee aan het NK airtumbling springen en het individueel airtumbling springen.  Ons Jeugd-A-team werd net als vorig jaar nationaal kampioen op airtumbling met een score van 24,6. Het senioren A-team  moest ook nog alle andere springtoestellen doen en zij werden weer nationaal kampioen groepsspringen.

's Middags was het NK individueel airtumbling springen. Ik deed mee in de categorie Jeugd. Iedere deelnemer mocht twee sprongseries uitvoeren. Mijn eerste serie was: Hoeksalto-uitstap- arabier-temposalto-schroef (2.4 moeilijkheid). Mijn tweede serie was: streksalto -uitstap-arabier-flikflak-anderhalve schroef (2.3 moeilijkheid).  En met deze sprongen werd ik derde en ontving de bronzen medaille! Eerste was Arianne Folker van Cleton Sports-Apeldoorn en tweede werd Evy van Weelen van Forza Gymnastica-Goes. De junioren hadden het ook supergoed gedaan en hadden zelfs een heel TCT podium bij het individueel springen.
Na het springen zijn we nog gezellig met z'n allen naar de Mac gegaan en daarna terug naar huis. We waren pas rond 22.30 weer in Hengelo. Het was een hele lange, intensieve, maar gezellige dag.

Springwedstrijden

De eerste plaatsingswedstrijd was op 13 november. Net al
vorig jaar was ik ingedeeld in het jeugd A-team van TCT. De wedstrijd was voor mij heel dichtbij, in Twello. Wij hebben goed gesprongen en werden bij drie onderdelen eerste en bij een onderdeel tweede en hebben ons geplaatst voor het NxK groepsspringen in Sittard.

Een week later was de regiofinale van de A,B en C-lijn gr
oepsspringen. Hier deden van TCT alleen de jeugdteams mee. Wij werden met het jeugd A-team drie keer eerste  en een keer derde. Eerste werden we op de toestellen: tumbling, trampoline en trampoline kast. En derde op trampoline Pegasus.
 Het jeugd B-team deed het ook heel goed en is ook op alle 
toestellen door naar het NK.  Het A-Jeugdteam:  Eline, Nienke, Sietske, Yara, Chantal en Indy.

Volgende week naar Goes voor het NK airtumbling en op 18
december naar Sittard voor het NK groepsspringen op alle andere toestellen.NK Jeugd 1e divisie te Amsterdam  (16 mei 2010)
xZondag 16 mei was voor mij de NK-wedstrijd. Als jeugd-1 turnster was ik superblij dat ik mij had kunnen plaatsen; Ik was wel duidelijk een van de kleinsten. Ik moest op vloer beginnen. Dit keer zou ik ook een paar nieuwe elementen uitvoeren: hele schroef voorover en anderhalve schroef achterover.  Helaas een wat te diepe landing bij de anderhalve schroef en ook mijn pirouetten waren vandaag niet zo stabiel. Mijn schroef voorover ging wel goed. 
Daarna sprong. Net als bij de halve finale ging dit super! Voor mijn eerste sprong kreeg ik een 12.800 en met de tweede sprong verbeterde ik dit zelfs in 13.050, het vijfde cijfer van de hele wedstrijd.
Toen brug. Dit ging niet goed; jammer! Ik had teveel vaart bij mijn kip-handstand en maakte een val. Ook mijn losom-handstand was niet helemaal gehaald. Hier was ik dus niet echt tevreden over.  
Als laatste nog mijn balk
(ik was de laatste balkturnster van deze wedstrijdronde) . Ik zou wat extra elementen laten zien, een salto achterover en een gesloten flikflak na mijn loopflikflak. Mijn balkoefening ging goed: geen vallen of grote fouten, wel een paar wiebels.  Ik had een klein stopje tussen mijn flikflakken, waardoor ik mijn acrobatische verbinding niet had. Dit is natuurlijk wel jammer, maar ik heb wel laten zien wat ik allemaal op balk kan.   
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           foto: Martin Koopman

1/2 finale Jeugd 1e divisie te Dalen en ... DOOR NAAR HET NK!
Zaterdag 27 maart was de 1/2 finale.  Ik zat in de tweede wedstrijdronde samen met Nienke; alleen zij turnde in baan 1 en ik moest in baan 2. Ik zat in het groepje met Marysa van SVOD en dat was wel heel gezellig.  Het eerste toestel was brug. Mijn handstand 1/2 draai ging goed, mijn losom-handstand haalde ik niet, maar verder deed ik een nette oefening met 2x reus en strek af.  Daarna had ik balk. Bij de wisselspagaat maakte ik een flinke smakker, maar heb daarna alles goed en zonder vallen gedaan. Ook mijn vloer ging goed. De meeste turnsters laten hier al wel moeilijker elementen op vloer zien. Mijn schroef was in elk geval erg netjes en met perfecte landing. Er bleek ook nog een foutje gemaakt te zijn op vloer; er was voor mij onterecht neutrale aftrek voor tijd gegeven, dus dat moest later nog gecorrigeerd worden (het staat nog wel fout op de uitslagenlijst). Het laatste toestel was sprong. Dit keer twee keer een tsuka gehoekt. In de training gaat het steeds goed, dus nu moest het ook goed gaan en ... dat lukte. Ik haalde zelfs de gedeelde vierde plaats op sprong. Geweldig! Toen kwam de uitslag. Als jeugd-1 turnster maak je niet zoveel kans met al die goede turnsters, maar toch...;  ik eindigde op de 13e plaats en mag meedoen aan het NK! Super!!! Nienke in de andere baan is ook door naar het NK. 

Landelijke voorwedstrijd te Alphen aan den Rijn
Zaterdag 6 maart was mijn eerste landelijke voorwedstrijd. Ik begon bij sprong en zou voor het eerst een tsuka gehoekt laten zien.  Ik heb 'm gedaan en daar ben ik supertrots op! De landing was nog niet helemaal goed, maar ik kreeg een 11,400 en dat was in elk geval hoger dan het cijfer voor mijn overslag!  Daarna had ik brug. Dit keer geen vallen, maar omdat ik mijn losom-handstand niet haalde en mijn kip-handstand waarschijnlijk ook niet geteld is, had ik te weinig elementen en daalde mijn uitgangswaarde. Wel heb ik eindelijk weer reus-reus-strek gedaan.
Toen kwam de balk. Dit ging niet helemaal goed. Ik heb alle moeilijke elementen perfect geturnd (mooi heffen, twee seconden handstand - dubbelflik - boogje voorover - arabier - hoge hoeksteun - strek af...), maar had naast een val na mijn wisselspagaat nog twee onnodige vallen; een val na een simpel sprongetje en ik ben achteruit de balk afgelopen... echt een blooper! De balk dus maar snel vergeten en de volgende keer beter doen.
Toen mijn vloer. Dat ging super! Goede landingen na mijn series! Iets waar ik de laatste tijd aan gewerkt had. Het was in elk geval fijn om mijn wedstrijd zo positief af te sluiten.  Ik ben door naar de halve finale en heb mijn volgende wedstrijd in Dalen. Deze wedstrijd is al over drie weken, 27 maart. Nog even hard oefenen aan mijn tsuka en mijn brug.

Districtswedstrijd, 31 januari 2010 te Almelo
Deze wedstrijddag zat ik in de eerste ronde op balk. We waren met een grote groep meisjes van TCT. De instap en pupil-1 meisjes turnden in baan 1 en ik in baan 2.  Mijn balkoefening ging goed; het heffen tot handstand ging prima en ik bleef ook keurig twee seconden staan! Ik moest de balk even verlaten na mijn arabier, maar alle andere onderdelen, waaronder dubbelflik en mijn afsprong, streksalto voorover, gingen heel goed.  Omdat ik de laatste van mijn ronde aan de beurt was en de turnsters op de andere toestellen al klaar waren, zijn er veel foto´s van mijn balkoefening gemaakt!
Daarna mijn vloer. Ook hier was ik best tevreden:
geen vallen! Bij brug ging het nog niet zo lekker, dat was jammer, maar ik heb wel weer een reus gedaan in mijn oefening (dit durfde ik een tijdje niet meer zo goed).  Bij sprong heb ik een overslag en een overslag-heel geturnd. Ik ben nog niet helemaal klaar voor de tsuka, dus toch nog niet gedaan op de wedstrijd.  Op dit moment ga ik weer vooruit, dus ik was heel blij met deze wedstrijd. De tweede ronde ben ik nog blijven kijken naar mijn zus en heb ik gezellig met Kim van Fame-SVOD gekletst. Het filmpje van mijn balk en mijn vloer staan onder media.
                 

xx

foto´s: Hans Bosman

Districtswedstrijd van 10 januari afgelast i.v.m. het slechte weer....

Eerste turnwedstrijd (13 december 2009)
Nog moe van de vorige dag, moest ik vandaag mijn eerste turnwedstrijd doen. De afgelopen weken heb ik vooral geoefend voor de springwedstrijd en nog weinig aan mijn turnonderdelen. Ik was nog niet klaar voor deze wedstrijd en zou dan ook geen volledige wedstrijd doen. Mijn vloeroefening had ik nog geen ene keer gedaan, maar heb ik wel tijdens de wedstrijd gedaan. Nog lang niet alles ging goed, maar dat kon ook niet met zo weinig oefening. Bij balk deed ik geen afsprong en bij brug en sprong heb ik alleen meegedaan met het inturnen.  De volgende wedstrijd is ook al heel snel, 10 januari. Ik hoop dat ik er dan iets beter voor sta.

NK Springen te Elst (12 december 2009)
Op 12 december was voor ons de afsluiting van het groeps- en individueel springen, het NK in Elst.  
Het jeugd A team deed op alle vier de toestellen mee en... We werden als groep net als de vorige wedstrijd 3 keer eerste en Nationaal Kampioen op minitrampoline, op minitramp pegasus en op plank kast. Tweede werden we op de tumbling! Een heel mooi resultaat omdat onze jeugdspringsters best jong zijn!! De prijsuitreiking is ook gefilmd door trainster Kristy.
Bij het individueel springen heb ik maar met twee toestellen meegedaan; alleen tumbling en trampo-pegasus; geen trampoline. Mijn landingen bij trampo-pegasus waren niet zo goed; ik had steeds teveel vaart, maar mijn series op tumbling gingen wel heel goed. Mijn series waren: hoeksalto-arabier-flikflak-schroef  en hurksalto-arabier-flikflak-anderhalve schroef. En zo haalde ik zelfs zilver op tumbling! Mijn clubgenoot Birgit haalde het goud en Nienke het brons. Dit was erg leuk, want er deden veel jeugdturnsters mee met het individueel springen!
Het was weer een gezellige dag. Aan het eind nog even naar de Mac... en daarna naar huis en naar bed, want de volgende dag weer een wedstrijd...


x
Regio groepsspringen te Enschede
Deze wedstrijd moesten wij weer verschillende toestellen springen: trampoline pegasus, plank kast, minitrampoline en tumbling. Vrijdagavond heb ik na de training bij Yara gelogeerd. Dat was supergezellig. Zij woont in Enschede en zo was ik de volgende dag snel bij de sporthal.  
Alles was in de ochtend gepland en we hoefden niet zo lang tussendoor te wachten.
Deze groepsspringwedstrijd was een voorronde voor het NK dat op 12 december in Elst is.
Het springen ging goed en met onze Jeugd-A groep haalden we 3 eerste plaatsen en een tweede plaats. Wij en ook de trainers waren heel tevreden met de resultaten.Typisch Hengelo, week 49


xNK Airtumbling groeps- en individueel springen te Bocholtz (21 november 2009)
Omdat deze wedstrijd helemaal in Zuid-Limburg was, hadden mijn ouders er direct een gezellig weekendje van gemaakt. Vrijdagavond vertrokken we alvast richting het zuiden naar een stacaravan bij Schin-op-Geul.  
De volgende ochtend hoefde ik dus niet zo vroeg op te staan; dat was fijn! Het springen ging ook deze keer weer heel goed.  Alle A-teams van onze vereniging behaalden een eerste plaats en werden dus Nederlands Kampioen op Airtumbling. 's Middags deden alle deelnemers van de verschillende niveaus mee aan het NK individueel springen airtumbling.
In de categorie Jeugd kwam ik op een gedeelde vijfde plaats. Alle eerste tot en met vijfde plaatsen werden beloond met een medaille. Zo kreeg ik ook een medaille uitgereikt.


                                                                                                                            Typisch Hengelo, week 47Groepsspringwedstrijd te Urk (7 november 2009)
Zaterdag was het vroeg opstaan om 9.00 uur in Urk te zijn voor mijn eerste springwedstrijd van dit seizoen. Ik zit in het Jeugd A team. Het team bestaat uit: 
Birgit, ik, Fabienne, Nienke, Sietske, Chantal en Yara. Indy was mee als reserve-springster. We moesten op vier verschillende toestellen onze sprongen laten zien: minitrampoline, kast-plank, tumbling, springtoestel met trampo. Het was een lange gezellige dag. Alle sprongen gingen bij mij goed.  Aan het eind van de dag was er helaas een computerstoring, waardoor wij geen uitslag kregen. Omdat wij het enige Jeugd A team waren, was dat voor ons niet zo spannend. Wij waren daardoor op alle toestellen eerste. Over twee weken al weer de volgende springwedstrijd!

x
Zoka 2009
Dit jaar ben ik net a
ls vorig jaar weer op Zokakamp geweest. Ik ging met een groep meisjes van mijn oude vereniging: Kim, Lisa, Linde, Sanna en Nathalie. We zaten in tikadorp 5 "Hoe overleef ik..." We hebben veel plezier gehad:  leuke kampliederen, leuke spelletjes en natuurlijk lekker geturnd! Paul heeft met ons het wappertje geoefend. En mijn salto-half uit de trampo lukt nu ook goed! 
Natuurlijk gingen we net als vorig jaar weer een dag naar het zwembad. Dit keer zijn we vooral binnen geweest, want het was niet zo'n warme dag.
Het leukste spel vond ik de modderrace. Aan het eind van de week waren we heel moe, maar we hebben het in elk geval overleefd!

                 Kim                Eline            Linde                Lisa

NK groepsspringen in de Ahoyhal te Rotterdam
Op 20 en 21 juni was niet alleen het NK turnen, maar ook het NK groepsspringen in Ahoy. We vertrokken ´s morgens om 6 uur met de bus naar Rotterdam. Het was super gezellig. Voor mij de eerste keer dat ik aan een groepsspringwedstrijd meedeed! Omdat ik door de clubwisseling niet meer mee had kunnen doen aan de laatste plaatsingswedstrijd en het NK turnen, was dit wel erg leuk! Er deden springteams mee uit heel Nederland. Ik was ingedeeld bij de Jeugd A springgroep. Op de tumbling deed ik mee met alle series. Bij het trampoline springen heb ik niet meegedaan, omdat ik hiermee nog te weinig ervaring had. De moeder van Yara heeft alles gefilmd en Jan, onze trainer, heeft foto´s gemaakt. Ons team werd eerste in de Jeugd A categorie. Ook het Jeugd C, het Junior A en het Junior B team werden eerste. Het jeugd B team werd tweede.  Ook won TCT nog twee Ahoy-cups  voor de hoogste dagscore.  Een geweldig  resultaat; we stapten dan ook feestvierend de bus weer in.  Ik was erg moe, maar had wel een superleuke dag  gehad!
xx

 

Een nieuwe start...
Na een wat minder goede turnperiode met een vervelende val, wat angsten en weinig vooruitgang heb ik besloten ergens anders verder te gaan trainen. Stoppen wil ik niet, omdat ik het turnen toch erg leuk vind en graag het plezier hierin wil houden. Deze plotselinge overstap betekent dat ik dit jaar niet meer zal deelnemen aan de landelijke wedstrijden. Ik train nu bij Turncentrum Twente.  Dit is geen topsportvereniging, maar er wordt wel geturnd op hoog niveau en voorlopig kan ik hier nog veel leren!! Het is natuurlijk wel even wennen. Bij elk toestel een andere trainer; dit geeft veel afwisseling
.  Ook kwam ik hier Joas weer tegen, die korte tijd bij SVOD training gegeven heeft en waarmee ik altijd heel goed overweg kon. Bij Turncentrum Twente wordt veel aandacht besteed aan springen, omdat zij ook aan springwedstrijden meedoen. Dit kan ik wel goed gebruiken, want sprong is op dit moment mijn moeilijkste toestel.  Ik heb het in elk geval weer naar mijn zin en leer veel nieuwe dingen...
Afgelopen weekend was de halve finale in Deventer en ben ik gaan kijken om mijn oude (en nieuwe) clubgenootjes aan te moedigen. Omdat mijn zus nog wel bij Fame-SVOD traint, blijf ik natuurlijk ook betrokken bij mijn oude vereniging.
En in de zomervakantie ga ik nog op kamp met mijn SVOD-turnmaatjes.


xxEva Bosakova Cup 2009
Dit jaar mocht ik meedoen aan de Competition in Honour of Eva Bosakova, de Eva Bosakova Cup. Een internationale wedstrijd op de toestellen balk en vloer.  Wel heel spannend zo ver weg!!!
Op vrij
dag 24 april zijn we met een groep van  5 turnsters (Meral, Elze, Sharin, Lisa en ik) en onze drie trainers (Herbert, Frieda en Danielle) 's ochtends vroeg met de trein naar Schiphol gereisd. Om 9.00 uur vertrok ons vliegtuig naar Praag.
Vrijda
g was er training in de wedstrijdhal. Het was wel even wennen, want de toestellen waren niet zo lux als in Nederland. Ik sliep samen met Lisa op een kamer. Dat was heel gezellig. Zaterdag deden we de wedstrijd. Lisa en ik waren ingedeeld bij de Young Gymnasts (meisjes van 8 tot 13 jaar). Het ging bij mij heel goed. Ik viel geen enkele keer van de balk (cijfer: 10,15) en ook mijn vloer (ik deed nu weer gewoon mijn serie met temposalto en streksalto erin) ging ook heel goed (10,85). Aan het eind van elke wedstrijd werden de eerste 10 nummers opgenoemd. Ik werd ook genoemd omdat ik negende was geworden. Dit was een verrassing; ik had het echt niet verwacht.  We kregen allemaal een mooie rugtas als aandenken. Ook kregen we nog een paar foto´s van de fotograaf die bij de wedstrijd was.  En hier de uitslagen van deze wedstrijd.
Het was wel jammer dat het banket niet doorging. We zijn toen ergens in de stad een pizza gaan eten. De cadeautjes die we meegenomen hadden
voor turnsters van andere verenigingen konden we niet ruilen. Lisa en ik hebben toen samen een paar cadeautjes geruild. 
Zondag was Elze jarig. We hebben dit met z´n allen gevierd en zijn ook gezellig Praag in geweest om de stad te bekijken en wat cadeautjes voor thuis te kopen. Om 20.30 waren weer terug op Schiphol. De vader van Meral bracht ons weer naar Deventer. Het was een heel leuk weekend!!!


Landelijke voorwedstrijden

De eerste landelijke voorwedstrijd was op 15 maart.  Ik deed een goede brug (derde plaats), geen vallen en geen grote fouten, maar de rest ging niet echt lekker. Ik was wiebelig op balk en ook vloer ging niet echt goed.  Ik had wat teveel last van mijn zenuwen. Bij sprong heb ik nog steeds overslag gedaan. Deze ging best goed. Nog een paar weken hard werken en hopelijk gaat het de volgende keer weer wat beter.

Zondag een week voor de tweede voorwedstrijd ben ik hard gevallen omdat ik ineens mijn eerste serie temposalto-flikflak-strek niet meer durfde. Ik probeerde het toch te doen, maar mijn temposalto was te hoog waardoor ik bij de flikflak met mijn hand weggleed en hard achterover viel.  Ik ben heel heel erg geschrokken... nu durf ik niet zo veel meer op vloer. En het schroeven ging juist goed, maar ook dat durf ik nu even niet zo goed. Eigenlijk zit ik in een dip en weet ik niet zo goed meer wat ik wil en wat ik kan ...
En dan een wedstrijd doen. We begonnen bij balk en ik moest als eerste beginnen en dat is natuurlijk al niet zo fijn. Ik turnde  wel strak op balk, maar drie vallen is gewoon teveel. Een 6,20 is dan best een redelijk cijfer, maar ik weet dat ik het beter kan. Daarna de vloer waar ik het meest tegen op zag. Ik deed nu weinig verplichte elementen en kreeg natuurlijk een laag cijfer op vloer. Bij sprong doe ik nog geen tsukahara, dus daar loop ik nog wat achter. Voor mijn overslag kreeg ik een 7,80. Brug ging deze wedstrijd ook niet zoals het moest, hoewel ik wel mijn kip-handstand-reus zonder stopje goed gedaan heb. De val na de zolendraai was jammer omdat dit bijna altijd goed gaat.
Ik heb mijn best gedaan, maar ik zit nog niet zo lekker in m´n vel. De laatste voorwedstrijd is gelukkig pas in mei; ik heb nu wat meer voorbereidingstijd en misschien dat ik dan weer alles op vloer durf en dat ik dan ook een tsuka mag springen. 

Voorjaarsvakantie

In de voorjaarsvakantie kregen we een extra krachttraining bij fysiodé. Dat was zwaar, maar ook erg leuk; allerlei oefeningen met fitnesstoestellen. Vooral de lopende band vond ik erg leuk. Na deze avondtraining ging ik met Linde bij Kim logeren. De volgende ochtend hadden we namelijk een extra ochtendtraining. Na de ochtendtraining zijn we met een hele groep naar Kims huis gefietst.  Marysa en Lisa gingen nu ook mee (achterop de fietsen). We hebben een hoop lol gemaakt en Kims moeder had ook weer heel erg lekker voor ons gekookt. Aan het eind van de middag hadden we nog een training. Mijn arabier-strek van de balk gaat nu goed en ik durf het ook weer alleen.  Het schroeven gaat ook steeds beter.  

Tweede districtswedstrijd en districtsfinale District Oost (januari 2009)x

De tweede districtwedstrijd was voor mij een thuiswedstrijd.  Bij vloer heb ik voor het eerst temposalto-flikflak-strek gedaan. Bij sprong nog steeds een overslag. In de trainingen zijn we wel bezig met tsukahara en dat gaat steeds beter.
Daarna brug. Ik haalde een hele mooie kip-handstand, maar bleef wel wat lang boven staan. Nog steeds niet gereusd in mijn oefening, maar dat komt dit jaar nog wel!! Het laatste toestel was balk. Dit ging goed. Met de eerste flikflak er helaas af, maar verder alles goed gehaald en strak geturnd.  Uiteindelijk kwam ik op de tweede plaats! Een mooi resultaat.

xx
Twee weken later op 25 januari was de districtsfinale, helemaal in Doetinchem. We hadden groot inturnen, dat was ik niet gewend en het was een beetje rommelig. De wedstrijd begon bij sprong. Mijn sprongen gingen wel redelijk. In ieder geval stond ik bij de eerste overslag in een keer stil. Daarna brug. Hier ging het helemaal mis. Ik mocht voor het eerst in de wedstrijd reuzen en misschien was ik hier wel teveel mee bezig, want bij kip-handstand klapte ik om en na de zolendraai ging ik opnieuw van de brug. Het reuzen ging gelukkig wel goed en helemaal alleen, maar mijn score was natuurlijk laag door twee vallen. Daarna moesten we naar balk. Inturnen balk ging niet lekker; ik durfde de arabier-salto af niet meer zo goed. In de wedstrijd heb ik het toch maar gedaan, omdat ik anders geen afsprong had, maar hier was mijn trainer boos over. Balk ging verder wel redelijk goed; met de pirouet viel ik eraf, maar verder alles wel gehaald. Vloer ging goed (ik was hier tweede). De series heb ik allemaal gehaald. Lastig is nog altijd de hoeksprong-halve draai. En ik mis ook nog wat elementen op vloer. Vandaag kwam ik totaal op de derde plaats. Nine was voor de derde keer eerste en Lisa was tweede. Nu verder werken aan de nieuwe onderdelen.


Eerste wedstrijden van het seizoen 2008-2009...
x
MeKim en Lisa ga ik dit jaar in de talentendivisie meedoen, niveau 4. Vorig jaar was het nog niveau 7; wij moeten dus heel veel nieuwe elementen leren en de eerste wedstrijden zullen we ook nog niet alle elementen in onze oefeningen doen. Aan het eind van het seizoen hoop ik alle nieuwe elementen onder de knie te hebben.
De eerste wedstrijd van dit jaar was het herfstbladerentoernooi. Een van de wedstrijden van de vierjaargetijden-competitie die Fame-SVOD dit jaar organiseert. Het is dan wel spannend welke verenigingen zich hiervoor inschrijven. Voor ons was deze eerste wedstrijd een oefenwedstrijd. De vloeroefening was nog aangepast en zonder muziek, maar dat was niet erg. Wij waren maar met z'n  drieën en moesten dus tegen elkaar strijden. Ik won bij dit wedstrijdje het zilver.

        
         
herfstbladerentoernooi                                

Daarna volgde mijn 
eerste districtswedstrijd in Twello! Op brug kan ik nog niet alles, maar deze keer ging mijn kip-handstand perfect. Met de losom-handstand ging daarna wat mis. De zolendraai en streksalto af gingen weer goed. Reuzen heb ik nog niet gedaan, maar dat lukt in de training al heel aardig, dus misschien kan ik dat straks wel bij de landelijke wedstrijden. Bij brug eindigde ik op de tweede plaats. De balk ging goed. Helaas wel een keer eraf na een hoge wisselspagaatsprong. Heffen, dubbelflik en arabier-salto af gingen heel goed. Ik was dus blij. Balk is mijn beste toestel en het is altijd fijn als het dan op de wedstrijd ook zo goed gaat. Bij dit toestel had ik zelfs de eerste plaats.  Daarna naar vloer. Ik begon heel goed. Dubbelflik-strek was heel mooi, dubbelpirouet ging goed en ook mijn overslag-strek was heel hoog met een mooie landing. En daarna... ik was ineens mijn oefening kwijt... en wist niet meer hoe ik verder moest en ben gestopt. Hier baal ik wel van!! Op vloer dus een laag cijfer. Toen nog sprong. Wij deden een gewone overslag. Deze ging best goed en zo kwam ik op de derde plaats.x

       

            
Op 28 december het kerstballentoernooi. De laatste wedstrijd van dit jaar. Ook dit was weer een oefenwedstrijd waarin we nieuwe dingen mochten uitproberen. Ik deed nu voor het eerst temposalto-flikflak-salto. Mijn vloeroefening ging nu heel goed! Ik kreeg zelfs een 8.30!!Deze wedstrijd waren er kerstballen te winnen: goud, zilver en bronskleurig. Ik werd eerste en won de gouden kerstbal.  
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  kerstballentoernooi
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  


Huldiging bij SVOD
Net als vorig jaar was er weer een huldiging van NK-gangers en medaillewinnaars van gymnastiekvereniging SVOD. De eerste groep die iets mocht laten zien was de groep turners en turnsters die meegedaan hadden aan de Special Olympics. Daarna lieten de meisjes van ritmische gym hun winnende oefeningen zien. Na het trampoline springen waren wij aan de beurt. We lieten verschillende sprongen over de pegasus zien. Ik mocht ook voor het eerst tsukahara-gestrekt laten zien.  Ook vond ik het heel leuk dat ik een balkoefening mocht doen. Mijn oefening van het afgelopen jaar had ik hiervoor wat veranderd. In plaats van mijn hoge hoeksteun, deed ik nu handstandheffen en in plaats van radslag, boogje-voorover. En de boogjes mocht ik vervangen door flikflak-flikflak. Rianne liet haar brugoefening zien en Marthe haar vloeroefening.
Na ons kwam nog het jongensturnen aan bod. Zij lieten het onderdeel voltige en ringen zien.
We kregen allemaal een mooi pennendoosje.


TON zomerturnstage 2008
xDe zomerturnstage bij TON was weer super!! Net als vorig jaar waren Jolien en Malou de kampleiding.  Ook Niels, onze eigen trainer, was  er weer bij. De andere trainers waren Gert-Jan, Ellen en Joas. Joas wordt straks ook onze trainer bij Fame-SVOD. Hij is een hele goede trainer en erg aardig en hij kan zelf ook heel erg goed turnen. Dat vind ik echt cool !! Ik ben nu al fan van hem.
Wij sliepen in een groot huis in Losser. Ik sliep met Roos, Linde, Kim, Elise en Yasmijn op een 6-persoonskamer, maar we hadden de tussendeur open naar de 2-persoonskamer waar Lisa en Marysa sliepen; dus sliepen we eigenlijk met z'n achten op een kamer. Het was heel erg gezellig! Op het kamp hebben we veel getraind en veel nieuwe dingen geleerd. 
We hebben ook nog grappige spelletjes gedaan zoals de spaghetti-race, maar hier werd je wel ergx moe van! De smokkeltocht was ook heel leuk. En een middagje met z'n allen naar de stad vind ik ook altijd gezellig.
Ik kan nu helemaal alleen REUZEN!!! Dit mocht ik bij de demo laten zien. Op de balk heb ik dubbelflik geoefend en heffen tot handstand; dit kan ik nu ook al alleen. Met hulp heb ik verder de losse radslag en de achteruitsalto op balk geoefend. Vanuit de trampo hebben we dubbelsalto gedaan; cool, hè?!  Het was gewoon een superleuke week!!!
Aan het eind van de week kregen we allemaal een oranje shirt omdat het het jubileumjaar was van de zomerturnstage. Alle turnsters hebben hun naam erop geschreven.  Ik hoop dat de foto's van Jolien snel komen.


NK 1e divisie 7 juni 2008 te Enschedex
Op 7 juni mocht ik samen met Kim, Lisa en Linde meedoen aan het NK. Een hele spannende wedstrijd. De volgorde van mijn toestellen was vloer, sprong, brug en balk. Mijn twee beste toestellen als laatste. Bij vloer en sprong heb ik het meest moeite met de landingen; ik vind het moeilijk om in een keer stil te staan en mijn sprongkracht is ook nog niet zo groot. Mijn vloer ging redelijk goed. Wel had ik wat problemen met de landing overslag-salto. Mijn salto was best hoog, maar dan wordt de landing weer moeilijk en ik moest een grote pas doen om niet te vallen. Mijn wissel-spagaat ging ook niet zo goed als de vorige keer! Maar ik ben gelukkig nergens echt gevallen, dus ben ik toch wel tevreden. Daarna naar sprong. Dit keer geen negen, maar wel bijna. Ook is het me gelukt om in één keer stil te staan bij de overslag.  Bij mijn streksalto had ik wel een grote stap na.                                                                                              
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
Linde               Lisa                 ik                 Kim 
De brug ging net als de vorige keer heel goed! Dit vind ik ook een erg leuk toestel. Daarna nog mijn lievelingstoestel balk. Ik wilde vandaag eens een keer bij alles op de balk blijven, maar helaas, toch een val bij de streksprong-halve draai. Omdat ik verder netjes geturnd had, had ik toch  nog het negende cijfer van de wedstrijd; een 8,25.
Een wedstrijd met hier en daar wat foutjes. Ik ben geëindigd op de zestiende plaats! Mijn vader heeft gefilmd, dus de filmpjes komen ook nog op de site te staan (dit kan wel even duren). Ook heeft de vader van Kim foto's gemaakt en er zijn foto's gemaakt door Martin Koopman.  Ik ben heel benieuwd hoe die geworden zijn. Als ik ze heb gekregen, komen ze natuurlijk ook op de site te staan. Wij kregen alle vier van Frieda een mooie zonnebloem en van Kim's moeder een choco-medaille (zie foto).
Nu nog de laatste wedstrijd in dit jaar; het Fame-open toernooi! Misschien ga ik dan wel weer de flikflak op de balk doen en boogje voorover. Ik heb er al veel zin in!!

2e landelijke voorwedstrijd te Reusel, 25 mei 2008
Deze zondag was de halve finale, de tweede voorwedstrijd. Wij moesten in de eerste ronde turnen. Ik moest dus heel vroeg mijn bed uit omdat het helemaal in Reusel was en dat is vanaf Deventer ruim anderhalf uur rijden! Toen wij aankwamen was het nog heel rustig in de kantine van het sportgebouw, maar al snel kwamen er meer turnsters binnen en zag ik Kim, Linde en Lisa mijn turnmaatjes. Wel fijn dat we steeds met z'n vieren zijn; dat is altijd heel gezellig!!
Deze dag was mijn eerste toestel brug. Dit ging heel goed. Eigenlijk val ik nooit meer van de brug bij de zolendraai en ik was ook niet zo zenuwachtig. Het inturnen ging goed en de wedstrijd ook! Ik kreeg een 8,70.
Daarna was balk aan de beurt. Balk is mijn beste toestel, maar vandaag moest ik hem helaas twee keer verlaten!! Ik raakte bij de streksprong-halve draai op een verkeerde manier met mijn teen de balk en kwam zo te vallen. En ook bij de pirouette verloor ik mijn evenwicht. Mijn balkoefening was verder heel strak geturnd en ik kreeg toch nog een 7,10 voor dit toestel. Dit had ik niet verwacht omdat er ook wel wat vijven en zessen bij dit toestel waren uitgedeeld.

Toen naar de vloer. Hier was ik als eerste van ons groepje aan de beurt en dat is spannend. Mijn oefening ging best goed. Ik stond mooi stil bij de arabier-flikflak-salto en mijn wisselspagaat ging vandaag ook heel goed. Bij de landing overslag-salto struikelde ik en deed dus een flink aantal stappen... en bij de losse radslag had ik een wiebeltje bij de landing. Ik kreeg een 7,75 en hier was ik heel blij mee.
Toen nog sprong. Mijn lastigste toestel, maar de laatste tijd gaat dit veel beter bij de training. Ik kom verder en kan ook al wat beter stil staan! En vandaag ging het goed; ik haalde het hoogste cijfer dat ik ooit voor sprong gehaald had, een 9,15!! Super, een persoonlijk record.
Uiteindelijk eindigde ik op de elfde plaats. Weer een plaatsje opgeschoven! Zou ik bij het NK over twee weken de top tien halen als ik niet van de balk val?

1e landelijke voorwedstrijd te Lekkerkerk, 5 april 2008
Zaterdag had ik mijn eerste landelijke voorwedstrijd! Het was helemaal in Lekkerkerk. Gelukkig konden wij de nacht ervoor al bij opa en oma in Capelle aan den IJssel overnachten. Ik hoefde dus niet zo vroeg mijn bed uit!
Ik moest beginnen met balk. Hier ben ik meestal wel zenuwachtig voor, maar het is wel een van mijn beste toestellen.  Ik turnde strak en had weinig wiebels. Het eerste boogje deed ik wat te snel waardoor ik van de balk viel en ik stond ook niet helemaal stil bij de landing. Toch kreeg ik een heel mooi cijfer: een 8,15 ! Daarna moest ik naar vloer. Op vloer ging alles goed; tenminste geen grote fouten en ik was ook keurig op tijd. Mijn cijfer viel een beetje tegen: een 7,30. Daarna door naar sprong. Ik moest een overslag over de pegasus springen en een streksalto bij de plank. De landing blijf ik toch nog steeds lastig vinden. Bij het inturnen had ik veel stappen na, maar bij de wedstrijd gelukkig maar een klein sprongetje; gemiddeld een 8, 925; ik was dus heel tevreden! Nu moest ik alleen nog de brug.  Dit gaat meestal wel goed, alleen had ik nu nog wat last van een blaar. Hierdoor had ik een klein stopje en kon ik ook minder hoog wegzetten na de kip.  Mijn zolendraai ging goed en ook de streksalto af. Ik kreeg een 8,40. Ook hier was ik blij mee.  Zo eindigde ik vandaag op de twaalfde plaats.
De volgende dag moest mijn zus haar landelijke voorwedstrijd doen. Zij heeft het super gedaan en heeft zich geplaatst voor het NK.  Gefeliciteerd Sas!

24 februari 2008
Zondag zijn we met een groep meiden gaan kijken naar de eerste EK-kwalificatiewedstrijd in Amsterdam. Het was heel gezellig en we hebben mooie oefeningen gezien. Alleen schrokken we wel van Naoual die met brug en al omviel! Voor haar heel erg vervelend, want ze kon met een geblesseerde voet niet meer verder turnen. Het was een spannende wedstrijd, maar het duurde allemaal wel lang. Wyomi Masela werd de winnaar bij de junioren en Suzanne Harmes bij de senioren. Lisa, Marysa, Linde en ik hebben deze dag ook veel handtekeningen van topturnsters verzameld. Foto's van dit dagje uit staan onder foto's 2007-2008.

Training met staarten, 22 februari 2008staarten1

Omdat Niels de vorige training tegen Linde had gezegd dat hij helemaal niet van twee staarten hield, hadden we een goed plan. Vandaag zouden we allemaal  twee staarten in ons haar doen.  Zou Niels schrikken...                                                       
Het stond echt grappig. Jammer dat hij er niet was… zou hij het geweten hebben?
Dan maar een foto van ons op mijn site.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Zo zagen we eruit!

Tweede regiowedstrijd en regiofinale 1e divisie
De tweede regiowedstrijd op 13 januari was voor mij de eerste echte wedstrijd van dit seizoen, omdat ik de vorige wedstrijden maar half had gedaan. Ik had nog veel moeite met de vloer, omdat ik een paar onderdelen nog te weinig geoefend had omdat ik vaak pijn in mijn knie had. Ik viel bij de overslag-salto en ook mijn losse radslag lukte niet. Gelukkig ging mijn brug daarna heel goed en lukte het springen ook weer. Op deze toestellen haalde ik zelfs negens! Uiteindelijk eindigde ik als negende.
De regiofinale was op 27 januari. Ik begon bij brug en dit ging heel goed! Ik had hier zelfs het hoogste cijfer, een 8,70 !. Daarna door naar balk. Ik was heel erg zenuwachtig en begon met enkele grote wankelingen en een val na mijn radslag. Daarna dacht ik “nu rustig verder” en toen heb ik mijn oefening heel netjes afgemaakt. Ik bleef dus keurig op de balk bij boogje-boogje, de pirouette en de overige sprongen. Nu nog mijn vloer. Hier zag ik heel erg tegenop, maar Niels en Sanne zeiden dat het best zou lukken. En inderdaad: ik deed een hele goede oefening. Ik stond keurig bij de overslag-salto en ook de losse radslag ging goed. Ik kreeg een acht! Hier was ik heel erg blij mee. Nu alleen nog sprong. Dit ging ook best goed en ik eindigde in deze wedstrijd op de vierde plaats!
Mijn turnmaatje Kim werd deze keer zelfs eerste; hartstikke goed gedaan, Kim!


Kerstballentoernooi en kerststage
Op 23 december werd het kerstballentoernooi van Fame-SVOD gehouden. De vrijdag ervoor was ik opnieuw door mijn knie gegaan bij vloer, dus kon ik weer geen hele wedstrijd meedoen. Ik kon alleen maar brug doen en dan moest ik ook nog afgevangen worden bij de afsprong. Het ging niet zo goed en ik vond het niet leuk.
Er waren maar vier meisjes die niveau 7 deden, dus wij moesten tegen elkaar. Ik had maar een toestel gedaan en werd dus vierde. Lisa had het heel goed gedaan en werd eerste, Kim werd tweede en Sasha derde. Ik kreeg ook nog een medaille; dat was wel leuk natuurlijk.
Donderdag begon de kerststage en daar wilde ik wel graag bij zijn. Tweede kerstdag waren we in Amsterdam en we zouden daar blijven slapen, maar vanwege de kerststage zijn papa, Saskia en ik 's avonds naar Deventer terug gereden. Nog steeds moest ik het rustig aandoen tijdens de trainingen, maar ik had nu geen last meer van mijn knie.
Tussendoor ben ik nog naar de fysio geweest; hij zei dat de knieklachten vooral met overbelasting te maken hadden en dat ik gewoon de helft minder moest springen.
De stage was heel leuk. Bij de training heb ik voor het eerst tsukahara gesprongen (met hulp) en ik heb ook weer eens flikflak alleen op de lage balk gedaan. Tijdens de stage sliepen we in het scoutinggebouw achter de Scheg. We hebben daar allemaal leuke spelletjes gedaan en gingen pas laat naar bed. De tweede dag hebben we 's middags ook een echte fitness-training gehad bij Fysiodé. Dit was echt super cool !

Twello, 2 december 2007
xDit was de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen.  Er zijn vier meisjes van Fame-SVOD die dit jaar Pupil-1, niveau 7 doen. Dit zijn: Kim, Linde, Lisa en ik. We kregen allemaal een mooi nieuw turnpakje; erg stoer! 
Van de dokter en de trainers mocht ik de wedstrijd proberen omdat de zwelling in mijn knie verdwenen was. Ik begon bij brug en hier ging het al direct fout. Bij het inturnen landde ik bij de streksalto te hard op de vloer, waardoor ik onmiddellijk weer last van mijn knie kreeg. Tussendoor nog even gekoeld, maar het hielp niet voldoende. Met veel moeite heb ik toch nog balk geprobeerd, maar het springen deed veel pijn en ik kon ook niet genoeg afzetten voor de hoeksalto af. Heel jammer. Bij vloer kon ik echt niet meer springen en moest ik stoppen met de wedstrijd. Gelukkig had ik een doktersverklaring en kan ik nog meedoen met de andere wedstrijden. Hopelijk is mijn knieblessure dan weer hersteld. Foto's die van mij gemaakt zijn staan bij seizoen 2007-2008.
Mijn turnvriendinnetje Kim heeft het heel goed gedaan tijdens deze wedstrijd. Zij werd derde! Gefeliciteerd, Kim

Pech; mijn eerste blessure
Afgelopen zondag ben ik verkeerd geland na een overslag salto en heb ik mijn knie overstrekt. Ik had al regelmatig last van mijn knie, maar het werd steeds erger. Maandag na de training had ik veel pijn en een hele dikke rechterknie. De volgende ochtend kon ik mijn knie niet goed meer buigen. Dinsdagochtend ben ik daarom naar de dokter geweest. Het bleek een slijmbeursontsteking te zijn. Deze hele week mag ik niet meer trainen. Mijn knie moet ik steeds koelen en vrijdag terug naar de dokter.  Inmiddels gaat het al wat beter, maar of ik zondag 2 december mee mag doen met de wedstrijd weet ik nog niet...

Feestje bij Roos en Cato
Zaterdag 17 november gaven Roos en Cato een feestje voor alle turnmeisjes van ons turngroepje. We hebben eerst allemaal stukjes gedaan.  Het was hartstikke leuk. Daarna hebben we tot het eten verstoppertje gespeeld. We gingen met z'n allen gourmetten. De moeder van Roos en van Cato hadden een Amuse gemaakt en we aten ook Pompoenesoep; het was heel erg lekker.  Na het eten hebben we nog een meidenfilm (Dubbel & Dwars) gekeken. Het was al laat toen we weer naar huis gingen. 

Huldiging van de SVOD NK-gangers en medaillewinnaars

Op zondag 16 september vond de huldiging plaats van NK-gangers en medaillewinnaars van gymnastiekvereniging SVOD. Alle genodigden mochten iets van hun prestaties laten zien. De middag begon met een demo van de ritmische gymnastiek, daarna kwam het herenturnen en het trampolinespringen aan bod. Als laatste mochten de dames-turnsters hun kunsten laten zien. Met de instappers en pupillen deden wij een demo sprong. Kim kon helaas niet meedoen, want zij was aan haar enkel geblesseerd. De oudere turnsters deden demo's op de overige toestellen.  Aan het eind kregen alle NK-deelnemers nog een roos mee naar huis. Ook de trainers werden bedankt voor hun inzet en kregen allemaal een bos bloemen van het bestuur.


x
                                            Openingsbarbecue
Zaterdagavond was er een openingsbarbecue van de Fame-SVOD turnsters.
Ik vond het super gezellig en ik heb lekker en veel gegeten. We hebben ook nog een ijsje gekregen. Daarna gingen we even in de gymzaal spelletjes doen met Maaike en Sanne.  
In de kantine draaide Frieda films van turnsters en ook een "turnprutsersfilm".  Frieda heeft leuke foto's gemaakt.  Om half tien gingen we weer naar huis.


groepsfoto TONstage
                                                                        TON zomerturnstage 2007
Samen met Roos en Marysa ben ik op zomerturnstage bij TON geweest. Het was heel erg leuk. We hebben veel geturnd; een ochtend en een middagtraining. Wij waren wel erg moe, hoor! De spokentocht was super schrikken en de bonte avond was heel leuk! Wij zijn ook nog naar een meertje geweest. Het water was erg koud, maar ik ben er wel in geweest en van de hele hoge duikplank gesprongen. Voor de demo hebben we een dansje geoefend en ik mocht de flikflak op de balk doen. Ik weet het nu; ik vind Niels toch de leukste trainer.


Afscheid Christien van Dam
Woensdag  hebben we met z'n allen afscheid genomen van Christien. Wij gingen bowlen en hebben voor Christien allemaal een bladzijde gemaakt voor een boek. Zij kreeg ook nog een paar cadeaus. Ik vind het heel jammer dat zij afscheid genomen heeft, want zij was een leuke en goede trainster.

Fame-SVOD Open 2007 (30 juni, 1 juli)
Het Fame-SVOD Open toernooi was mijn eerste internationale wedstrijd en mijn laatste wedstrijd van dit seizoen. Er kwamen turnsters uit tien verschillende landen. In mijn categorie, turnsters tot 10 jaar, deden 46 meisjes mee. Op de wedstrijd mochten we van onze trainers nieuwe elementen in onze oefeningen doen.
Mijn eerste toestel was brug. Hier heb ik voor het eerst een kip gedaan en die lukte met rechte armen! (UW:2.4; cijfer: 9.2)
Op de balk, mijn tweede toestel, heb ik radslag en boogje gedaan en ook hier ging alles best goed. Ik had wel een paar wankelingen, maar ik ben geen een keer van de balk gevallen. Mijn cijfer was een 13.3 (UW: 5.0) en ik had hier zelfs de vijfde plaats!
Vloer ging minder; ik had veel te veel vaart en viel na mijn dubbelflikflak op m'n kont. Ik kwam daarna niet goed meer uit op de muziek en raakte in de war. Wel heb ik mijn oefening nog afgemaakt! Het cijfer viel mee: een 11.65 (UW: 4.0).
Daarna moest ik alleen nog sprong. Dit ging gelukkig weer goed.  Ik kreeg hier een 10.8 (UW: 2.4). In totaal kwam ik op de achttiende plaats. 
Mijn zus heeft een filmpje van mijn brug, vloer en balk gemaakt en deze staan ook op de site.

NK 3e Divisie, 19 mei 2007 te Terneuzen x
Op 19 mei mocht ik meedoen aan het NK. Ik moest beginnen op vloer. Van de zenuwen vergat ik een paar pasjes, maar verder deed ik een goede oefening! Ik had een mooi cijfer: een 8.50! Daarna naar sprong. De pegasus is hoog en ik ben niet zo groot, dus dan is het best lastig! Met een 8.20 was ik dus dik tevreden. Na sprong moest ik naar brug. Dit vind ik het leukste toestel en het ging ook heel goed. Hier kreeg ik een 8.90 (bijna een 9!). Het laatste toestel was balk. Met inturnen ging het nog niet zo.  Aan het eind van de wedstrijd is balk best een moeilijk toestel. Ik kon mij gelukkig genoeg concentreren en deed een hele nette balkoefening. Mijn cijfer was hier een 8.65. Alle cijfers boven de 8; een prima wedstrijd die beloond werd met de 7e plaats.
                                                                                                                                                                    
                                                                                                                                                                                         
                                                                                                                                                                                                                                                                 
Felique, Marysa en ik (foto: Frieda)    En dit stond in de krant:
                     
Voorster nieuws 23 mei 075NKdeelneemsters


                                                                                                                                             Ik    Famke    Nathalie    Felique    Marysa
                                                                            (foto: Frieda v. Deventer)
    


Overijssels kampioen Instap 3e divisie 2007

                                                                                1e regiowedstrijd                                                                      Regiofinale Overijssel                                                                    
                    
op het blokregio 0607x
                Famke                  Ik                         Marysa  
                                                                                                                            Marysa             Ik            Felique  (foto: Ingrid Ummels)
           (foto's: Martin Koopman)